choice

«White Tree»: Ένα σύμπλεγμα κατοικιών πραγματικό στολίδι

Για την ώρα μπορεί να είναι ένα απλό σχέδιο ή μία εντυπωσιακή μακέτα αλλά κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Architectural Folie of the 21st Century».

Ο λόγος για το «White Tree» ένα σύμπλεγμα κατοικιών εμπνευσμένο από τους Sou Fujimoto Architects και τον αρχιτέκτονα Nicolas Laisné.

Ο εντυπωσιακός αυτός «πύργος» βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία ανάμεσα στο κέντρο της πόλης του Montpellier της Γαλλίας και σε δύο καινούργιες περιοχές που αναπτύσσονται ταχύτατα, εκτείνεται σε 17 ορόφους και η έκταση που καταλαμβάνει είναι 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το σύμπλεγμα αυτών των κατοικιών μιμείται ένα δέντρο που αναπτύσσεται και εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Έχει σπονδυλωτό σχεδιασμό και εκτός από τα 120 διαμερίσματα φιλοξενεί γραφεία, μία γκαλερί τέχνης, εστιατόριο και bar. Το συγκλονιστικό είναι η απίστευτη θέα που προσφέρει στον ωκεανό.

Οι βεράντες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με βεντάλια και να χαρίζουν το φως του ήλιου στους κατοίκους των διαμερισμάτων. Το κτήριο φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην είναι «φιλικό» προς το περιβάλλον. Είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιήσει διαθέσιμους φυσικούς πόρους, σπαταλώντας όση λιγότερη ενέργεια γίνεται ελέγχοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το «White Tree» ή αλλιώς «Arbre Blanc» θεωρείται ένα «δώρο» για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του Montpellier. Όπως λένε και οι σχεδιαστές του: «Η αρχιτεκτονική πρέπει να αντανακλά τις μορφές που βρίσκονται στη φύση».

Η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2017. Το έργο αποτελεί μία συνάντηση μεταξύ Ιαπωνίας και Μεσογείου.