choice

Δείτε ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου!

Οι Σεκόγιες είναι μεγάλα κωνοφόρα δέντρα, γνωστά για το μέγεθός τους αλλά και για την μακροβιότητά τους .Καταλαμβάνουν μια στενή λωρίδα γης περίπου 750 χιλιόμετρα μακριά και 8 έως 75 χιλιόμετρα πλατιά κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Βόρειας Αμερικής, από το νοτιότερο άλσος στην κομητεία Monterey της California μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο του Oregon.

Η συγκεκριμένη Σεκόγια βρίσκεται στο Εθνικό πάρκο της Nevada και η ηλικία της εκτιμάται ότι αγγίζει τα 3.200 έτη! Το ύψος της φτάνει τα 74 μέτρα ενώ πάνω της φιλοξενεί περίπου 2 δισεκατομμύρια φύλλα.

Το δέντρο είναι τόσο μεγάλο που οι φωτογράφοι του National Geographic αναγκάστηκαν να τραβήξουν 126 φωτογραφίες ώστε να καταφέρουν να το φωτογραφήσουν ολόκληρο. Στη συνέχεια τις συνέθεσαν για να χρησιμοποιηθούν σε ένα αφιέρωμα, που χρειάστηκε πέντε ολόκληρες σελίδες του περιοδικού για να ολοκληρωθεί.

Ο Steve Selent του πανεπιστημίου του Humboldt steht εξηγεί: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλα δέντρα με μεγαλύτερους κορμούς, όμως, όταν κανείς συνυπολογίσει όλο τον όγκο ξύλου -πέρα από τον κορμό- όλα τα κλαδιά, τα φύλλα και τη βιομάζα που υπάρχουν σε αυτό, τότε αυτό είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το πιο ψηλό δέντρο στον κόσμο θεωρείται ένα ερυθρόδεντρο στην California με ύψος 116 μέτρα. Έχει επίσης μετρηθεί και μία άλλη Σεκόγια,(ο Υπερίων) με ύψος 115,61 μέτρα.

Το εκπληκτικό με τις Σεκόγιες είναι η σχέση τους με τη... φωτιά! Όχι μόνο επιβιώνουν από τις φωτιές αλλά φαίνεται πως κατά κάποιον τρόπο επωφελούνται από αυτές. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η θερμότητα κάνει τα κουκουνάρια τους ανοίξουν, ενώ οι φλόγες εξαλείφουν τα ανταγωνιστικά φυτά των οποίων η τέφρα χρησιμεύει ως λίπασμα για τις Σεκόγιες.

Οι γίγαντες αυτοί είναι καλά προσαρμοσμένοι ώστε να επιβιώνουν από τις πυρκαγιές αφού διαθέτουν ινώδη, ανθεκτικό στη φωτιά φλοιό που μπορεί να φτάσει σε πάχος τα 60 εκατοστά. Παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές μπορούν να βλάψουν τα μεγαλύτερα δέντρα, συνήθως δεν τα καταστρέφουν.