choice

Ανελκυστήρας για το… διάστημα!

Μπορεί να ακούγεται παράλογο όμως μία Ιαπωνική εταιρεία, η Obayashi Corp, εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία ενός ανελκυστήρα που θα πηγαίνει στο διάστημα!

Ερευνητές και εμπειρογνώμονες από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής, δημοσίευσαν μία έρευνα 300 σελίδων με την οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί ένας τέτοιος ανελκυστήρας.

Ο βασικός λόγος; Η εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και ενέργειας. Αντί να δαπανώνται υπέρογκα ποσά για την εκτόξευση ενός πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν θα επιστρέψει ποτέ στη Γη, ο ανελκυστήρας του διαστήματος φαίνεται να είναι μία πολύ καλή ιδέα.

Ο ανελκυστήρας θα κινείται σε ένα καλώδιο από νανοσωλήνες άνθρακα το οποίο θα έχει μήκος 96.000 χιλιόμετρα, το ένα τέταρτο της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη. Θα ανεβαίνει με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα, επιτρέποντάς του να φτάνει, έπειτα από ταξίδι μιας εβδομάδας, σ' ένα σταθμό ο οποίος θα βρίσκεται σε ύψος 36.000 μέτρων.

Όσοι είναι … «τουρίστες» του διαστήματος θα παραμένουν στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, ενώ οι επιστήμονες θα συνεχίζουν το ταξίδι τους ως το τέλος του καλωδίου.

Η Obayashi Corp παραδέχεται πως για την ώρα τουλάχιστον, δεν μπορεί να εκτιμήσει το κόστος του όλου εγχειρήματος, όπως επίσης δεν έχει κατά νου και κάποιον επενδυτή ή το μέρος όπου θα μπορούσε να στερεωθεί αυτό το καλώδιο. Έχουν πραγματοποιηθεί όμως προσεκτικές μετρήσεις που αφορούν την περιστροφή της Γης, την βαρύτητα αλλά και το συγχρονισμό του ανελκυστήρα με την κίνηση του πλανήτη μας.

Η Ιαπωνική εταιρεία ευελπιστεί πως αν υλοποιηθεί το έργο, θα είναι έτοιμο έως το 2050. Και για να καταλάβουμε το μέγεθος της Obayashi να πούμε πως αυτή η στιγμή ολοκληρώνει το Tokyo Sky Tree που είναι το ψηλότερο κτήριο της Ιαπωνίας με ύψος 634 μέτρα. Επίσης η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του μετρό του Dubai όπως και του Stadium Australia που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sydney.