choice

Και όμως. Κάποιοι βράχοι... κουδουνίζουν!

Στην Pennsylvania των ΗΠΑ μέσα σε ένα πάρκο 128 στρεμμάτων, συμβαίνει ένα πραγματικά απίστευτο γεωλογικό φαινόμενο και σίγουρα δεν πρόκειται για φάρσα!

Μοναδικοί βράχοι «κουδουνίζουν» όταν τους χτυπήσουμε με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο. Ο ήχος που παράγεται είναι περίεργος και συγχρόνως τόσο  απροσδόκητος, που όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή αναρωτιούνται για ώρα εάν πρόκειται για πραγματικά πετρώματα ή όχι.

Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι γνώριζαν την ύπαρξη των βράχων από το 1700 και τους είχαν δώσει την ονομασία «τα βράχια που κουδουνίζουν».
Το φαινόμενο αυτό έχει φέρει σε αμηχανία επιστήμονες και γεωλόγους, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην μπορούν να δώσουν μια ικανοποιητική εξήγηση για τον ασυνήθιστο ήχο που παράγουν τα βράχια.

Κατά τη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών σε διάφορα πετρώματα το1965, ο γεωλόγος Richard Faas διαπίστωσε ότι δημιούργησε μια σειρά από ήχους με συχνότητες κάτω από το φάσμα της ανθρώπινης ακοής, που γινόταν πιο έντονοι όταν αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους. Στην συνέχεια βέβαια ομολόγησε ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ιδιαίτερο που έχουν στην σύνθεση τους οι βράχοι, που τους κάνει να κουδουνίζουν, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις ότι οφείλονταν στην υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και αλουμίνιο γρήγορα απορρίφτηκαν.

Ακόμα πιο παράξενο είναι πως οι βράχοι αυτοί χάνουν το ιδιαίτερο φαινόμενό τους αν απομακρυνθούν από την περιοχή!

Βράχους  που παράγουν μεταλλικούς ήχους, συναντάμε και στην Αυστραλία στα βορειοδυτικά της Queensland, στο Μεξικό στον λόφο Cerro Las Campanas αλλά και στην αγγλική Lake District που βρίσκονται οι μουσικές πέτρες του Skiddaw.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι οι βράχοι που βρίσκονται στις παραπάνω τοποθεσίες παράγουν διαφορετικούς ήχους μεταξύ τους.

Στο ακόλουθο βίντεο επισκέπτες του πάρκου δοκιμάζουν τις μουσικές τους δυνατότητες.