choice

Αλήθειες για τη Σελήνη που ίσως δεν γνωρίζαμε

Μαγευτική, πλανεύτρα, μυστήρια και πανέμορφη!

Η Σελήνη πάντα προκαλούσε το ενδιαφέρον του ανθρώπου και θα συνεχίσει να το προκαλεί. Ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος, έχει κάποιες… αλήθειες τις οποίες ίσως και να μην γνωρίζουμε.

-Η Σελήνη δεν είναι στρογγυλή αλλά έχει αυγοειδές σχήμα. Η «κορυφή» είναι αυτή που κοιτάει προς εμάς.

-Η ηλικία της Σελήνης είναι 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Έχει δηλαδή σχεδόν την ίδια ηλικία με τη Γη.

-Η Σελήνη σταδιακά απομακρύνεται από τη Γη αφού κάθε χρόνο «κλέβει» λίγη από την ενέργεια του πλανήτη μας και απομακρύνεται περίπου 3,8 εκατοστά.

-Η περιστροφή της γύρω από τη Γη διαρκεί 27.3 ημέρες ενώ η ταχύτητα περιστροφής της είναι 3.700 χιλιόμετρα την ώρα.

-Η δύναμη της βαρύτητας της Σελήνης πάνω στη Γη προκαλεί δύο είδη παλιρροιών στους ωκεανούς. Όταν τα νερά των Ωκεανών «βλέπουν» τη Σελήνη τα φαινόμενα είναι εντονότερα.

- Η σελήνη έχει θερμοκρασίες που ποικίλλουν από 123°C στην ημέρα έως -170°C τη νύχτα στον ισημερινό, και κάτω από -233°C στους μόνιμα σκιασμένους πολικούς κρατήρες.

-Παρά τις θεωρίες ότι η Σελήνη στο εσωτερικό της είναι κενή, οι επιστήμονες αρχίζουν να πιστεύουν ότι διαθέτει πυρήνα σε μορφή λάβας αλλά πολύ μικρότερο από τον πυρήνα της γης.  Μικροσεισμοί που έχουν καταγραφεί στη Σελήνη δείχνουν ότι κάτι υπάρχει στο εσωτερικό της.

-Η θεατή πλευρά αποτελεί φυσική ασπίδα της αθέατης πλευράς της Σελήνης στις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Όταν οι αποστολές Απόλλων, βρίσκονταν σε τροχιά γύρω απ' τη Σελήνη και περνούσαν πίσω απ' την αθέατη πλευρά, στο Houston σήμαινε συναγερμός! Η επαφή με το διαστημόπλοιο χάνονταν για αρκετά λεπτά, οι επικοινωνίες διακόπτονταν τελείως.

-Οι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν πάρα πολλά για την σελήνη. Ο Θαλής, που θεωρείται ο πατέρας της Ελληνικής και παγκόσμιας φιλοσοφίας ήταν ο πρώτος που είπε ότι η Σελήνη λαμβάνει το φως από τον Ήλιο αλλά και ο πρώτος που υπολόγισε τη διάμετρο αλλά και τη τροχιά της.