choice

Λίμνες σε …έρημο; Κι όμως υπάρχουν !

Ίσως ακούγεται παράδοξο, όμως είναι αληθινό. Υπάρχει μία έρημος η οποία είναι γεμάτη από μικρές… λίμνες!

Η έρημος Badain Jaran βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Αυτόνομης Περιοχής της Εσωτερικής Μογγολίας και αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγάλες ερήμους της Κίνας με έκταση 47.000 τ.χλμ.

Αν και η ετήσια βροχόπτωση δεν ξεπερνάει τα 40 mm, υπάρχουν πάνω από εκατό λίμνες στην έρημο. Το απίστευτο αυτό μέρος ονομάζεται επίσης και «Έρημος των μυστήριων λιμνών».

Η Badain Jaran έχει αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη έρημο στον κόσμο. Είναι διάσπαρτη από σταθερές θίνες και ανάμεσά τους, σχετικά μεγάλες λίμνες. Οι θίνες τροφοδοτούνται με νερό εσωτερικά, γεγονός που εξηγεί την αντοχή τους σε αιολική διάβρωση. Το ύψος των θινών που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τα 500 μέτρα πάνω από τις λίμνες, χαρίζει μία μοναδική θέα.

Το μικρό ποσοστό της ετήσιας βροχόπτωσης στην περιοχή δεν δικαιολογεί την ύπαρξη των λιμνών. Ωστόσο, οι επιστήμονες μετά από έρευνες δεκαετιών κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο.

Οι λίμνες της ερήμου τροφοδοτούνται από υπόγεια ύδατα που προέρχονται από το όρος Qilian εκατοντάδες μίλια μακριά, περίπου 350 χιλιόμετρα. Το τεράστιο αυτό υπόγειο ποτάμι δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να διασχίσει την έρημο Badain Jaran, χαρίζοντάς της το νερό του.

Οι αμμόλοφοι της περιοχής είναι γνωστοί και για το φαινόμενο που ονομάζεται «τραγούδι της άμμου». Πρόκειται για έναν ήχο που αναπτύσσεται εκεί παρόμοιο με τον έλικα  του αεροπλάνου εξαιτίας του ηλεκτροστατικού φορτίου που υπάρχει στη επιφάνεια της άμμου.