choice

Greek Poems on the Underground : Το μετρό του Λονδίνου υμνεί την Ελλάδα

Στο Μουσείο «Keats House» του Λονδίνου εγκαινιάστηκε η εκδήλωση «Greek Poems on the Underground» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για την Ελληνική Προεδρία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΗΒ).

Έως τις αρχές Απριλίου, έξι αφίσες με στίχους από επτά ποιήματα θα «κυκλοφορούν» μέσα στο λονδρέζικο μετρό και εκατοντάδες συρμοί θα φέρουν επάνω τους ελληνικούς στίχους, δίνοντας την ευκαιρία στα εκατομμύρια επιβατών να τους διαβάσουν στα αγγλικά.

Οι αφίσες με ποιήματα μεταξύ άλλων της Σαπφούς, του Καβάφη και του Γκάτσου, μαζί με στίχους ξένων ποιητών όπως ο λόρδος Βύρων που με την ποίησή τους υμνούν την Ελλάδα, θα «στολίζουν» το μετρό της Βρετανικής πρωτεύουσας φέρνοντας τους επιβάτες πιο κοντά στην ελληνική ποίηση.

Στην μεγαλοπρεπή τελετή έναρξης της εκδήλωσης στο Keats House κεντρικός καλεσμένος και τιμώμενος ποιητής ήταν ο Theo Dorgan. Στην εκδήλωση μίλησαν η πολιτιστική σύμβουλος της πρεσβείας, Dr.  Βικτώρια Σολομωνίδου, η επικεφαλής της διοργάνωσης Judith Chernaik, ενώ παρουσιάστηκαν και απαγγέλθηκαν τα ποιήματα από Βρετανούς ποιητές.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τους Apollo String Quartet και ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Λονδίνο, Κωνσταντίνου Μπίκα ο οποίος επισήμανε τα εξής: «Η πρωτοβουλία “Έλληνες ποιητές στο Λονδρέζικο Μετρό” είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ελληνική παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία με την ευκαιρία της Προεδρίας μας. Τρεις Έλληνες ποιητές, η Σαπφώ, ο Καβάφης και ο Γκάτσος στα ελληνικά και στα αγγλικά, στα βαγόνια του λονδρέζικου μετρό, θα καταδείξουν τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό σε χιλιάδες πολίτες αυτής της παγκόσμιας μεγαλούπολης και θα προσθέσουν τη λυρική δύναμη της ποίησης στην καθημερινότητά τους».

Η προσέλευση του κοινού ήταν θεαματική με όλα τα εισιτήρια να έχουν προπωληθεί παρά το γεγονός ότι η είσοδος δεν ήταν ελεύθερη.

Να σημειωθεί ότι το Keats House όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν το σπίτι του μεγάλου Βρετανού ρομαντικού ποιητή John Keats (1795-1821), ο οποίος έχει γράψει ποίημα αφιερωμένο στον Όμηρο.