choice

Μοναδικό φαινόμενο στο Abu Simbel που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο !

Το Abu Simbel είναι ένας από τους πιο δημοφιλής αρχαιολογικούς τόπους της Αιγύπτου και αποτελείται από δυο μεγαλοπρεπείς ιερούς ναούς σκαμμένους μέσα σε έναν λόφο από ροδόχρωμο ψαμμίτη.

Ο ναός που έχει αναπαλαιωθεί και φυλάσσεται από τις αρχές, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Αίγυπτο και προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στο θαύμα αυτό του Αιγυπτιακού πολιτισμού, δύο φορές το χρόνο συμβαίνει ένα φυσικό φαινόμενο που «μαγεύει» τους επισκέπτες. Το εσωτερικό του κυρίως ναού τις περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι σκοτεινό. Όμως δύο συγκεκριμένες ημέρες του έτους, στις 22 Φεβρουαρίου που είναι και η επέτειος των γενεθλίων του φαραώ Ραμσή ΙΙ αλλά και στις 22 Οκτωβρίου που είναι η επέτειος της στέψης του, μία δέσμη ηλιακού φωτός «σκίζει» το σκοτάδι και φωτίζει το εσωτερικό του ναού όπου υπάρχουν τα αγάλματα των θεών και του βασιλιά.

Τις δυο αυτές ημερομηνίες, παρατηρείται και η μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών στο Abu Simbel που ταξιδεύουν μέχρι εκεί για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο θαύμα! Απλά, ο ναός έχει τοποθετηθεί με αρχιτεκτονική ακρίβεια έτσι ώστε οι ηλιακές ακτίνες να ευθυγραμμίζονται δύο φορές το χρόνο και να δίνουν… ζωή στο εσωτερικό του.

Το φαινόμενο προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα γύρω από το οποίο έχει δημιουργηθεί και μία γιορτή με την ονομασία «Το Φεστιβάλ του Ήλιου».

Να σημειωθεί ότι το 1972 ο ναός «έφυγε» από την αρχική του θέση αφού κινδύνευε να βυθιστεί στα νερά μιας τεχνητής λίμνης, η οποία κατασκευάστηκε μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου. Έτσι λοιπόν (και με απόφαση της Unesco) αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε 60 μέτρα ψηλότερα από την αρχική του θέση.

Το μέρος έχει γίνει ακόμη πιο δημοφιλές μετά από γυρίσματα γνωστών ταινιών που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί (ταινίες του Ηρακλή Πουαρό αλλά και σκηνές από τον Πόλεμο των Άστρων).