choice

Βέρνη: Η γραφική και καταπράσινη πρωτεύουσα της Ελβετίας

Κοιτάζοντας τη Βέρνη από ψηλά, και αφού έχεις περιπλανηθεί επί ώρες στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, αναρωτιέσαι γιατί η πρωτεύουσα της Ελβετίας δεν είναι τόσο δημοφιλής. Γιατί αφήνει τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και τη Βασιλεία να της κλέβουν τη δόξα. Ίσως τελικά να είναι το κρυφό διαμάντι της χώρας, το οποίο θα φωλιάσει μέσα σου σαν κρυμμένο μυστικό.

Η Βέρνη έχει 130.000 κατοίκους περίπου και είναι κτισμένη σε μια απόκρημνη καμπή του ποταμού Aare, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα και με φόντο τις μεγαλειώδεις Άλπεις . Στην πόλη κυριαρχεί το πράσινο σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που το τσιμέντο έχει κατακτήσει το φυσικό περιβάλλον. Ιδρύθηκε το 1191 από το Δούκα Berthold Vτων Zahringen και πήρε το όνομα της σύμφωνα με την παράδοση, από μια αρκούδα... που σκότωσε στην περιοχή.

Το ιστορικό της κέντρο, πανίσχυρη δύναμη από τους μεσαιωνικούς χρόνους, έχει ανακηρυχτεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Στη Βέρνη δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της Münster, ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού και συγχρόνως ο ψηλότερος ναός της χώρας. Στην πλατεία των μουσείων μπορεί να θαυμάσει κανείς το ιστορικό μουσείο το οποίο μοιάζει με κάστρο και φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή από την Λίθινη Εποχή μέχρι σήμερα, το Μουσείο των Άλπειων και την αίθουσα τεχνών Kunsthalle.

Στο κέντρο της Βέρνης δεσπόζει ο πύργος του ρολογιού, με ένα περίτεχνο αστρονομικό ρολόι του 13ου αιώνα, που σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Ελβετικής πρωτεύουσας. To σπίτι που έζησε ο Albert Einstein, το κοινοβούλιο, τα μεγάλα πάρκα με την εκπληκτική πανοραμική θέα, τα μεσαιωνικά κτίρια που συνυπάρχουν με τα νεότερα και τα σιντριβάνια από τον 16ο αιώνα, δείγμα του πλούτου που υπήρχε από τα παλιά χρόνια στην Βέρνη, σίγουρα θα ανταμείψουν τον επισκέπτη.

Γέφυρες, ποτάμια, παραδοσιακά οικοδομήματα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κάνουν αυτή την μικρή πόλη πολύ γραφική και χαριτωμένη, θυμίζοντας μάλλον κωμόπολη παρά πρωτεύουσα.