choice

Όλο και πιο δημοφιλές γίνεται το ποδήλατο στην Ελλάδα!

Αναμφίβολα πρόκειται για το πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς.

Για άλλους μπορεί να αποτελεί επιλογή ανάγκης, για άλλους είναι τρόπος ζωής, σε κάθε περίπτωση όμως γεγονός είναι ότι το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην Ελλάδα.

Χιλιάδες πολίτες έχουν αλλάξει συνήθειες και έχουν βάλει το ποδήλατο στη ζωή τους, το οποίο μάλιστα το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Στη χώρα μας, ήδη 17 δήμοι έχουν δημιουργήσει σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για να γίνει ένα ακόμη βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Άλλοι 19 δήμοι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει κάποια στιγμή και σε αυτούς σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, αλλά για την ώρα τα σχέδια τους μπαίνουν σε αναμονή. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διαχειριστής από τη Cyclopolis, η έλλειψη πόρων είναι το πρόβλημα στην επέκταση του μέτρου και σε άλλους δήμους της χώρας.

Οι τρεις δήμοι όπου οι εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων κρίνονται ως πιο επιτυχείς, είναι του Μαραθώνα, του Μοσχάτου και του Ναυπλίου (με βάση τους δήμους στους οποίους έχει εγκατασταθεί το σύστημα από την Cyclopolis).

Τα λεγόμενα Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (Bike-Sharing Systems) είναι αυτοματοποιημένα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων που μπορεί να εξοικειώσουν τους πολίτες με την χρήση του ποδηλάτου και να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

Επιτρέπουν την αυτόματη παραλαβή ενός ποδηλάτου, την χρησιμοποίηση του για όσο χρόνο είναι απαραίτητο και στην συνέχεια την επιστροφή του σε οποιονδήποτε σταθμό μίσθωσης. Εκεί με αυτόματο τρόπο ο χρήστης και το ποδήλατο αναγνωρίζονται.

Για να χρησιμοποιήσει κανείς τα κοινόχρηστα ποδηλάτα, θα πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή του πριν παραλάβει το ποδήλατο. Για να γίνει αυτό αρκεί μια απλή αίτηση ηλεκτρονική ή και έγγραφη. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει συνδρομητής και να ξεκλειδώσει ένα ποδήλατο από τους ειδικούς σταθμούς ώστε να το χρησιμοποιήσει.

Σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότερες από 350 πόλεις προσφέρουν στους κατοίκους τους συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Στην Ευρώπη μάλιστα έχει παρουσιαστεί μεγάλη αύξηση στην αγορά ποδηλάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε ένα αυτοκίνητο που πωλείται, πωλούνται σχεδόν 2 ποδήλατα.

Η αυξανόμενη χρήση του ποδηλάτου σαν αστικό μέσο μεταφοράς είναι η νέα κατάσταση στην Ευρώπη και αυτό είναι σίγουρα ελπιδοφόρο.