choice

Στο Λονδίνο η μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα του κόσμου

Η Βρετανική πρωτεύουσα απέκτησε την μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα στον κόσμο, η οποία χρειάστηκε 5 χρόνια για να κατασκευαστεί.

Η ηλιακή γέφυρα στον σταθμό του Μετρό Blackfriars, συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Τάμεση και σίγουρα κερδίζει τον τίτλο της πιο «πράσινης» γέφυρας που υπάρχει σε ολόκληρο το πλανήτη.

Πάνω στη σιδηροδρομική γέφυρα-στέγαστρο που διασχίζει τον Τάμεση και σε μια έκταση άνω των 6.000 τετραγωνικών μέτρων, τοποθετήθηκαν 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύμφωνα με την First Capital Connect η οποία διαχειρίζεται το Blackfriars, τα πάνελ αυτά αναμένεται να παράγουν περίπου 900.000KWh το χρόνο καλύπτοντας το 50% των ενεργειακών αναγκών του σταθμού. Παράλληλα θα περιοριστεί η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 511 τόνους το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι στα αμαξοστάσια του Blackfriars περιμένουν ήδη ηλεκτρικά τρένα χαρακτηρισμένα ως μέσα «πράσινης» μετακίνησης. Η γέφυρα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 80 ενώ από το 2009 παρέμενε κλειστή μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα ανακαίνισης που θα επέτρεπαν τη διέλευση περισσότερων συρμών.

Το όλο project στοίχισε περίπου 8,4 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει ακόμα την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα συλλέγει το νερό της βροχής αλλά και ηλιακούς φωταγωγούς για φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του σταθμού. Όλα αυτά βέβαια έχουν στόχο την ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.