choice

Ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό φαινόμενο σε λίμνη της Βενεζουέλας!

Πολλές φορές η φύση μας εντυπωσιάζει και μας αφήνει άναυδους. Στη Βενεζουέλα  σημειώνεται ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό φαινόμενο το οποίο οι κάτοικοι εκεί το αποκαλούν «Relámpago del Catatumbo» δηλαδή η «αιώνια καταιγίδα». Του έχουν δώσει επίσης και το όνομα «rib a-ba» που σημαίνει «ποτάμι της φωτιάς στον ουρανό». Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στο σημείο που ο ποταμός Catatumbo εκβάλλει στη λίμνη Maracaribo.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Στο σημείο εκείνο εκδηλώνονται συνεχώς καταιγίδες και συχνές ισχυρές αστραπές. Πού το περίεργο, θα σκεφτεί κάποιος. Αυτό που κάνει το φαινόμενο ιδιαίτερο, είναι ο σχηματισμός πολλών αστραπών στο ίδιο μέρος, την ίδια ακριβώς στιγμή. Σε καμιά άλλη περιοχή του κόσμου δεν σημειώνεται κάτι ανάλογο.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καταιγίδες που ξεπερνούν τα 40.000 volt, μαστίζουν το ίδιο σημείο και αυτό συμβαίνει 160 φορές το χρόνο. Οι αστραπές και οι κεραυνοί μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ώρες ημερησίως. Ετησίως παράγονται στην περιοχή πάνω από 1,2 εκατομμύρια κεραυνοί, αριθμός που είναι ασύλληπτος και σίγουρα ο υψηλότερος στον κόσμο. Μάλιστα το φαινόμενο είναι τόσο ισχυρό που είναι ορατό από περίπου 250 μίλια μακριά.

Λόγω των συχνών και ισχυρών λάμψεων των αστραπών, σε μια σχετικά μικρή περιοχή, θεωρείται ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη γεννήτρια όζοντος στον πλανήτη. Οι άνεμοι στην περιοχή της λίμνης και στις γύρω πεδιάδες είναι ισχυρότατοι . Οι αέριες αυτές μάζες φτάνουν στις ψηλές κορυφογραμμές των Άνδεων, τα όρη Perija αλλά και την οροσειρά Cordillera de Mérida που κυκλώνουν την πεδιάδα από τρεις πλευρές.

Ο συνδυασμός των αέριων μαζών με την ζέστη και την υγρασία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ηλεκτρικά φορτία που με τη σειρά τους δημιουργούν τις συνεχείς καταιγίδες. Οι αστραπές που εμφανίζονται στον νυχτερινό ουρανό έχουν έναν συνδυασμό λαμπερών χρωμάτων που αλλάζουν ανάλογα με την περίσταση. Όταν ο αέρας είναι ξηρός, η αστραπή έχει λευκό χρώμα ενώ όταν υπάρχει υγρασία η αστραπή φαίνεται μωβ.

Το 2010 και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο  έως και τον Απρίλιο, προφανώς λόγω ξηρασίας, δεν σημειώθηκε καμία αστραπή. Τότε πολλοί φοβήθηκαν ότι το φαινόμενο έσβησε οριστικά. Μετά από τη διακοπή αυτή όμως, οι αστραπές έκαναν και πάλι την εντυπωσιακή εμφάνισή τους συνεχίζοντας να προκαλούν τον ενθουσιασμό των ντόπιων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών.