Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει έκτη αίσθηση
Ως γνωστόν, οι αισθήσεις του ανθρώπου είναι πέντε: όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση.
Υπάρχει όμως και η λεγόμενη έκτη αίσθηση, η διαίσθηση δηλαδή, μία αντίληψη που ξεπερνά τις φυσικές μας αισθήσεις και την οποία διαθέτουν όλοι μας. Οι υποστηρικτές της διαίσθησης ισχυρίζονται ότι κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος με αυτό το χάρισμα και μπορεί να το χρησιμοποιήσει πρακτικά κάθε στιγμή, αρκεί βέβαια να ξέρει τον τρόπο.
Και ενώ πολύς λόγος έχει γίνει για την έκτη αίσθηση και πολύ μελάνι έχει χυθεί, έρχονται τώρα οι επιστήμονες να μας ανακοινώσουν ότι δεν υπάρχει η περίφημη έκτη αίσθηση ή… συμβατική αίσθηση όπως οι ίδιοι την αποκαλούν.
Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, πραγματοποίησαν μία μελέτη που διήρκησε 12 μήνες και δημοσιεύτηκε τελικά στην επιθεώρηση «PLOS ONE». Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν μια αλλαγή στο περιβάλλον τους έστω και αν τους είναι δύσκολο να περιγράψουν με λόγια ποια είναι η αλλαγή αυτή. Η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας κάποιας υπερφυσικής ικανότητας αλλά έχει να κάνει με τα στοιχεία που λαμβάνονται από τις γνωστές πέντε αισθήσεις (π.χ. όραση).
Οι ερευνητές για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 48 εθελοντές. Τους έδειξαν ζεύγη φωτογραφιών μιας γυναίκας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνισή της παρουσίαζε μικρές διαφορές. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τις φωτογραφίες στους εθελοντές για 1,5 δευτερόλεπτο τη φορά, φροντίζοντας να αφήνουν ένα κενό ενός δευτερολέπτου ανάμεσα στις παρουσιάσεις. Μετά το τέλος της παρουσίασης των φωτογραφιών, ζήτησαν από τα άτομα να τους πουν εάν έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή. Αν η απάντηση ήταν θετική, έπρεπε να διαλέξουν την αλλαγή που εντόπισαν μέσα από μία λίστα με εννέα διαφορετικές πιθανότητες.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ οι εθελοντές είχαν εντοπίσει κάποιες από τις αλλαγές, δεν ήταν σε θέση να τις εκφράσουν με λόγια. Και ενώ οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιωνόταν ότι διέθεταν την έκτη αίσθηση, οι ερευνητές κατέληγαν στο αντίθετο συμπέρασμα.
Όπως ανέφερε και ο Dr. Pierce Howe από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης : «Αυτό που έκαναν οι εθελοντές ήταν να επεξεργάζονται πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούσαν να εκφράσουν λεκτικά αλλά παρά ταύτα τις αντιλαμβάνονταν, συνήθως υποσυνείδητα. Όλα αυτά μοιάζουν με έναν αφαιρετικό πίνακα. Μπορεί να μην είναι κάποιος σε θέση να ξεχωρίσει συγκεκριμένα τη θάλασσα ή το βουνό, παρά ταύτα μπορεί να λάβει πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς απεικονίζεται στο έργο».
Πάντως ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα γίνουν αποδεκτά από τον περισσότερο κόσμο. Όπως λέει: «Είναι δύσκολο για κάποιον να σταματήσει να πιστεύει σε κάτι που στα μάτια του αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία. Πιστεύω πως οι επιστήμονες θα με πιστέψουν ακριβώς επειδή βασίζονται στη λογική ανάλυση, δεν θεωρώ ότι θα γίνει όμως το ίδιο και με το κοινό. Ούτε καν πιστεύω ότι θα με... πιστέψει η μητέρα μου».