choice

Σε αυτή την πόλη, τα πάντα γίνονται αργά …

Φαίνεται πως είναι η ιδανική πόλη να ζει κανείς! Πέρα από την ομορφιά της προσφέρει στους κατοίκους της και κάτι άλλο, ιδιαίτερα πολύτιμο. Την δυνατότητα να ζουν μία ήρεμη ζωή χωρίς άγχος. Το Orvieto είναι μια μαγευτική πόλη, χτισμένη στην κορυφή ενός βράχου, στο κέντρο της Ιταλίας, με 21.000 κατοίκους που εδώ και 15 χρόνια ακολουθούν το κίνημα CittaSlow.

Το CittaSlow ιδρύθηκε το 1999 σε μια μικρή ιταλική πόλη στην Τοσκάνη, την Greve στην Chianti. Η ιδέα στηρίχθηκε στην επιθυμία του δημάρχου να ενισχύσει τις τοπικές επιχειρήσεις κρασιού και λαδιού και να τις δώσει μια νέα μορφή ανάπτυξης. Η αρχική ιδέα μετατράπηκε σε κίνημα με τη βοήθεια του κινήματος SlowFood και άλλων τριών δημάρχων ιταλικών πόλεων της Bro, Orvieto, και Positano.

Βασική θέση της.. «Αργής Πόλης» είναι ένας νέος, ποιοτικότερος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την προώθηση μιας υγιεινής διατροφής βασισμένη σε βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο, τα μέλη του κινήματος προσπαθούν να καταπολεμήσουν το άγχος και τους εξοντωτικούς ρυθμούς μέσα στους οποίους ζούμε καθημερινά.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί μία πόλη CittaSlow. Θα πρέπει να έχει πάνω από 50.000 κατοίκους, να στηρίζει την τοπική παραγωγή, να διαθέτει ποδηλατόδρομους, να στηρίζει την ανακύκλωση και να προσπαθεί για την μείωση της ρύπανσης και ηχορύπανσης.

Στο πανέμορφο Orvieto οι κάτοικοι, βελτίωσαν την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθόρισαν ποιοι είναι οι δρόμοι για τα παιδιά που πάνε σχολείο και καλλιεργούν το δικό τους λαχανόκηπο ώστε να συμμετέχουν κάθε εβδομάδα στην τοπική λαϊκή. Η πόλη είναι γνωστή για την παρασκευή τοπικών προϊόντων, η πώληση των οποίων στηρίζει την οικονομία της.

Ο τουρισμός αποτελεί άλλη μία πηγή εσόδων, αφού άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το Orvieto για να ζήσουν από κοντά στους ήρεμους ρυθμούς του. Αλλά και για τους τουρίστες υπάρχουν οδηγίες, όπως για παράδειγμα, ότι πρέπει να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους έξω από τα τείχη της πόλης.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες πόλεις θέλουν να υιοθετήσουν το CittaSlow. Σήμερα υπάρχουν περίπου 135 πιστοποιημένες πόλεις σε 20 χώρες από τη Σουηδία ως την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.