choice

Λίμνη Δόξα: «Αλπικό τοπίο» στην Ελλάδα!

Η χώρα μας είναι γεμάτη ομορφιές! Όσα ταξίδια και αν έχουμε κάνει, σίγουρα υπάρχουν πολλά μέρη ακόμη που δεν έχουμε ανακαλύψει ή δεν έχουμε επισκεφτεί.

Ένα από αυτά και η λίμνη Δόξα. Μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στον Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 και στηρίχθηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει στην συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να είναι νέα σε ηλικία αλλά η ιστορία της είναι πολύ παλιά, με μαρτυρίες που αναφέρονται στον 4ο π.Χ αιώνα και λένε ότι η λίμνη άλλες φορές πλημμύριζε κατακλύζοντας τον κάμπο και άλλες φορές άδειαζε εντελώς.

Κατά τη μυθολογία στη συγκεκριμένη περιοχή κατοικούσε ο Ποσειδώνας, ο οποίος όταν θύμωνε προκαλούσε την πλημμύρα. Σύμφωνα πάντα με τον μύθο, η λίμνη τελικά αποξηράνθηκε από τον Ηρακλή.

Η λίμνη Δόξα είναι προστατευμένη από τα γύρω βουνά της Κορινθίας και της Αχαΐας που με τις χιονισμένες βουνοκορφές τους δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κάποιο από τα Αλπικά τοπία. Το θέαμα της αντανάκλασης στα γαλήνια νερά της λίμνης από τις γεμάτες χιόνι κορυφές και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές, είναι πραγματικά μοναδικό.

Αλλάζοντας τα χρώματά της ανάλογα με τις εποχές, κρύβει κάθε στιγμή και μια εκπληκτική θέα. Αγκαλιασμένη από τους γύρω ορεινούς όγκους και τα κατάφυτα δάση τους, είναι ιδανική για ένα περίπατο γύρω από την περίμετρό της. Ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και για τους λάτρεις της πεζοπορίας αλλά και της ποδηλασίας. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει και να ανακαλύψει ακόμα καλύτερα  τις κρυμμένες ομορφιές.

Στη μέση της λίμνης μπορεί να θαυμάσει κανείς το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που από πολλά σημεία γύρω από τη λίμνη φαίνεται να είναι μέσα σε αυτή, αποκομμένο από τη στεριά. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια λωρίδα γης που οδηγεί στο εκκλησάκι, στη θέση του οποίου βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η Μονή μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.

Μικρή, υπέροχη και γεμάτη ομορφιές, η λίμνη Δόξα μας περιμένει να την ανακαλύψουμε.