Τι χρώμα έχει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ;
Μετά από δύο χρόνια ερευνών και παρατηρήσεων, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είναι σε θέση να δώσουν μια απάντηση. Το χρώμα που έχει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι το γαλαζοπράσινο (tirkouaz).
Το φως του Ήλιου όταν αντανακλάται από τη Γη και πέφτει πάνω στον δορυφόρο της, παίρνει μια γαλάζια απόχρωση η ποία μετατρέπεται σε γαλαζοπράσινη όταν αντανακλάται από τη Σελήνη και επιστρέφει πίσω στη Γη.
Σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού χαρακτηρίζεται η περιοχή της Σελήνης η οποία δεν δέχεται άμεσα το φως του Ήλιου, αλλά φωτίζεται από το φως που αντανακλάται από τη γη.
Μάλιστα η NASA πριν από μερικούς μήνες, έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία της πλευράς της Σελήνης που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει. Η επιφάνεια εκείνης της πλευράς, είναι πολύ πιο «σκληρή» και έχει πολλούς περισσότερους κρατήρες από αυτή που βλέπουμε.
Ο επικεφαλής της έρευνας Peter Thejll του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Κοπεγχάγης, μαζί με την ομάδα των επιστημόνων η οποία απαρτίζεται από ερευνητές διαφόρων εθνικοτήτων, χρησιμοποίησε για τις παρατηρήσεις το τηλεσκόπιο Mauna Loa της Hawaii το οποίο ανήκει στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες, για να καταφέρουν να μετρήσουν το χρώμα της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, έπρεπε πρώτα να απομονώσουν το φως της άλλης πλευράς του, της φωτεινής. Αυτό επετεύχθη με ειδικά φίλτρα που τοποθετήθηκαν στο τηλεσκόπιο.
Έτσι, για πρώτη φορά έγινε μία ακριβής μέτρηση του χρώματος της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης (Η τελευταία φορά που προσπάθησαν να κάνουν κάτι ανάλογο ήταν το 1965 από ένα τηλεσκόπιο στη Νότιο Αφρική).
Αυτή η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει τους ειδικούς να παρακολουθούν καλύτερα το χρώμα της ίδιας της Γης. Κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη καλύτερων κλιματολογικών μοντέλων, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν τις αλλαγές στη νεφοκάλυψη, άρα και στο χρώμα του πλανήτη.
Άλλωστε όπως δήλωσε και ο Peter Thejll «…στην πραγματικότητα το χρώμα της Γης αλλάζει κάθε ώρα».