choice

Γνωρίστε τον Βράχο των Λεόντων

Αυτή είναι η Sigiriya ή αλλιώς ο «Βράχος των Λεόντων» και βρίσκεται στην περιοχή Matale της Κεντρικής Επαρχίας της Sri Lanka.

Η Sigiriya είναι ένας ηφαιστειογενής βράχος, ότι απέμεινε από ένα παλιό ηφαίστειο που πλέον έχει εξαφανιστεί. Η τεράστια στήλη του βράχου με σχεδόν διακόσια μέτρα ύψος, φαίνεται πως κατοικήθηκε για πρώτη φορά πριν από 5.000 κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ. ιδρύθηκαν στις πλαγιές των λόφων γύρω από τον βράχο Βουδιστικοί μοναστικοί οικισμοί, όπως και πολλά σπήλαια και βραχοσκεπές. Η περιοχή επιλέχθηκε από τον πρίγκιπα Kashyapa το 477 μ.Χ. ο οποίος σφετερίστηκε το θρόνο και ανακηρύχτηκε βασιλιάς. Μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα και την κατοικία του και για όσο διάστημα διήρκησε η βασιλεία του, η Sigiriya μετατράπηκε σε μια περίπλοκη πόλη-φρούριο.

Στην κορυφή του βράχου υπάρχει το παλάτι, στο οποίο φτάνει κανείς μέσα από μία σειρά από στοές και σκάλες. Περνώντας μέσα από το στόμα ενός γιγάντιου λιονταριού, κατασκευασμένου από τούβλα και κονίαμα, φτάνεις στον χώρο του παλατιού για να απολαύσεις όλα αυτά που κατασκευάστηκαν κάποτε και σήμερα αποτελούν από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της χώρας. Περίτεχνες δημιουργίες και κήποι που θεωρούνται από τους παλαιότερους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μία μαγευτική τοποθεσία με αρχαίες τοιχογραφίες στους βράχους που ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως το 8ο θαύμα του κόσμου και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε ορισμένα σπήλαια ανακαλύφθηκαν βραχογραφήματα που χρονολογούνται από τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Επίσης πάνω στο βράχο υπάρχουν χαραγμένα ποιήματα, γνωστά ως «Sigiri Graffiti».

Το ερώτημα που παραμένει και ταλανίζει τους ειδικούς είναι ένα: Πώς, τόσα χρόνια πριν, κατάφεραν να μεταφέρουν τα υλικά για να κατασκευάσουν το φρούριο αυτό στην κορυφή του βράχου;

Όπως και να έχει πάντως, το μεγαλείο της κατασκευής δείχνει  την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα όσων πήραν μέρος στην κατασκευή του!