choice

Αμβούργο και Κοπεγχάγη σχεδιάζουν να εξαφανίσουν τα αυτοκίνητα!

Θεωρείται μία από τις πλέον όμορφες πόλεις της Γερμανίας και δεν είναι τυχαίο.

Το Αμβούργο, η πράσινη πόλη στο νερό, η ωραία του Βορρά, έχει πολλά να δείξει στους επισκέπτες της. Τέχνη και πολιτισμό, θέατρο και ψυχαγωγία υψηλών προδιαγραφών, θαυμάσια εστιατόρια, ζωντανή νυχτερινή ζωή και αναρίθμητα ιστορικά αξιοθέατα με ιστορία 1200 ετών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, σχεδιάζει να απαλλαγεί από τα αυτοκίνητα μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια. Πως θα το πετύχει αυτό; Με τη δημιουργία του «Πράσινου Δικτύου».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή πεζόδρομων αλλά και ποδηλατόδρομων, οι οποίοι θα συνδέονται με τους ήδη μεγάλους χώρους πρασίνου. (Η πόλη αποτελείται ήδη σε ποσοστό 40% από χώρους πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις και πλατείες.)

Οι Αρχές σκοπεύουν να επεκτείνουν περισσότερο τους χώρους αυτούς ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια και η ευημερία των κατοίκων αλλά και η ρύθμιση του τοπικού κλίματος. Όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Angkelika Frits «…το Αμβούργο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στην αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας. Τους θαλάσσιους ανέμους. Σε λίγα χρόνια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνούν την πόλη αποκλειστικά με ποδήλατο και με τα πόδια».

Το Αμβούργο δεν είναι η μοναδική πόλη που έχει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Το να περιοριστούν ή και να εξαφανιστούν τα αυτοκίνητα από τους δρόμους των πόλεων είναι κάτι που πολλοί επιθυμούν. Ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα της Δανίας. Η Κοπεγχάγη που με το δικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την δημιουργία 26 υπερ-λεωφόρων για ποδήλατα, φιλοδοξεί να φτάσει έως το 2050 να αντισταθμίζει το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Κοπεγχάγη πρωτοδοκιμάστηκε και ο Copenhagen Wheel (τροχός της Κοπεγχάγης), μία ανακάλυψη του ΜΙΤ που μετατρέπει οποιοδήποτε ποδήλατο σε «ηλεκτρικό» ποδήλατο! Είναι γνωστό ότι η ποδηλατική κουλτούρα των Δανών είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ποδηλάτου. Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης χρησιμοποιούσαν συστηματικά ποδήλατα για τις καθημερινές μετακινήσεις τους πριν από το 1880.

Είναι γεγονός πως στην Κοπεγχάγη ο αριθμός των ποδηλάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των κατοίκων. (Ο αριθμός των κατοίκων ανέρχεται σε 520.000, ενώ των ποδηλάτων σε 560.000) Το συνολικό μήκος του δικτύου των ποδηλατοδρόμων ξεπερνάει τα 400 χιλιόμετρα και σε ορισμένους από τους ποδηλατοδρόμους η κίνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, περνάνε έως και 40.000 την ημέρα!

Και όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο  πρώτος ποδηλατόδρομος κατασκευάστηκε στην Κοπεγχάγη το 1910!

Με τέτοιες προσπάθειες, το μέλλον φαντάζει πολύ καλύτερο!