choice

Η θρυλική Αργώ του Ιάσονα «ζει» εδώ και χρόνια στο Βόλο

Η Αργώ στην Ελληνική μυθολογία ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες με αρχηγό τους τον Ιάσονα, με σκοπό να μεταβούν στην Κολχίδα και να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της Άργο, γιό του Φρίξου και της Χαλκιόπης.

Σχεδόν 3.500 χρόνια μετά, μία σύγχρονη Αργώ άνοιξε τα πανιά της για ένα επιστημονικό-πειραματικό ταξίδι στην Αδριατική.

Το 2004 με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου άρχισε η ανακατασκευή του πλοίου. Για να κατασκευαστεί η νέα εκδοχή της Αργούς, χρησιμοποιήθηκε ξυλεία που συγκεντρώθηκε από το Πήλιο, ενώ τα εργαλεία και οι τεχνικές κατασκευής της «ανασύρθηκαν» από την αρχαιότητα!

Όσο για το σκαρί του πλοίου, τηρεί πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής.

Η σύγχρονη Αργώ ολοκληρώθηκε το 2006 και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές βόλτες της. Τον Ιούνιο του 2008 απέπλευσε από το λιμάνι του Βόλου για την Αδριατική και έκανε στάση σε 28 λιμάνια. Ο τερματισμός του ταξιδιού της έγινε συμβολικά στην Ιθάκη, στο νησί του Οδυσσέα ενώ το ταξίδι της διήρκησε δύο μήνες και δεν ήταν πάντα εύκολο.

Το πλοίο δοκιμάστηκε περνώντας από κυματώδεις θάλασσες με τους ανέμους κόντρα και το πλήρωμα να αγγίζει τις αντοχές του, κωπηλατώντας από 10 μέχρι και 18 ώρες το 24ωρο.
Οι σύγχρονοι Αργοναύτες ήταν άνθρωποι καθημερινοί, με μεγάλη αγάπη για αυτό που επέλεξαν να κάνουν. Άνθρωποι με θέληση ισχυρή, με πείσμα, με ψυχική δύναμη. Δάσκαλοι, γιατροί, αξιωματικοί, φοιτητές, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αρχιτέκτονες, δικηγόροι και επιχειρηματίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αφιέρωσαν δύο μήνες από τη ζωή τους για τον σκοπό αυτό.

Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο των φίλων της Αργούς είναι να τη δουν να διασχίζει και τη Μεσόγειο.

Από την αρχαιότητα η Αργοναυτική εκστρατεία συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων και το πάθος για εξερεύνηση άγνωστων πολιτισμών και πως η ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων μέσα από ταξίδια παραμένει σήμερα επίκαιρη αλλά και επιτακτική. Τέτοιες πρωτοβουλίες λοιπόν είναι άξιες συγχαρητηρίων.

Η Αργώ δημιουργήθηκε μετά από την ολοκλήρωση του Ερευνητικού Προγράμματος Πειραματικής Ναυτικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου “ΝΑΥΔΟΜΟΣ”, με ναυπηγό και καπετάνιο τον Απόστολο Κούρτη.

Αν θέλετε και εσείς να γνωρίσετε το προϊστορικό πλοίο, δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε μέχρι την πόλη του Βόλου. Η Αργώ βρίσκεται στο λιμάνι της, πανέμορφη και αγέρωχη.