choice

Συσσώρευση γλυκού νερού στις υφαλοκρηπίδες!

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Απίστευτα μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού βρίσκονται παγιδευμένες κάτω από τους ωκεανούς και συγκεκριμένα μέσα στο υπέδαφος των υφαλοκρηπίδων!

Η υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Στις υφαλοκρηπίδες λοιπόν οι επιστήμονες ανακάλυψαν υπόγειο νερό που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της εξάντλησης των αποθεμάτων γλυκού νερού στη Γη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην Daily Mail Αυστραλοί ερευνητές, ψάχνοντας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο νερό των ωκεανών, βρήκαν περίπου 500.000 κυβικά μέτρα γλυκού νερού χαμηλής αλατότητας κάτω από το βυθό της θάλασσας σε μία υφαλοκρηπίδα ανοιχτά της Αυστραλίας. Ανάλογες ποσότητες εκτιμάται ότι υπάρχουν και στις υφαλοκρηπίδες της Βορείου Αμερικής, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής!

Ο Vincent Post του Πανεπιστημίου Flinders της Αδελαΐδας, αναφέρει: «Ο όγκος αυτού του αποθέματος είναι αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από την ποσότητα νερού που αντλήσαμε από το υπέδαφος τον περασμένο αιώνα».

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η ύπαρξη γλυκού νερού στις υφαλοκρηπίδες είναι ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο και εξηγούν το γιατί. Πριν από 20.000 χρόνια όταν άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι και να βυθίζονται στη θάλασσα, οι υδροφόροι ορίζοντές τους παρέμειναν ανέπαφοι χάρη στα στρώματα αργίλου και ιζημάτων που τους προστάτευαν. Ακόμη και σήμερα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι ελάχιστη.

«Το γλυκό νερό είναι πια δυσεύρετο στον πλανήτη μας, οπότε η ανακάλυψη σημαντικών νέων αποθεμάτων είναι συναρπαστική» λέει ο Vincent Post και συνεχίζει: «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αποθέματα πολύ προσεκτικά. Από τη στιγμή που θα εξαντληθούν δεν πρόκειται να ανανεωθούν μέχρι να ξαναπέσει η στάθμη της θάλασσας. Και αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα».

Γεγονός είναι ότι η ανακάλυψη γλυκού νερού στις υφαλοκρηπίδες θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για τον πλανήτη μας, τη στιγμή μάλιστα που πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες λειψυδρίας.