choice

Η Ιαπωνία μεγαλώνει με τη βοήθεια της φύσης

Τον Νοέμβριο του 2013, μετά από μία υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη, γεννήθηκε ένα νέο νησί στην Ιαπωνία!

Αρχικά ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, μα γρήγορα επιμηκύνθηκε αλλάζοντας σχήμα και το μήκος του έφτασε τα 400 μέτρα. Η νησίδα αυτή αναδύθηκε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το Nisino Sima, ένα ακατοίκητο νησί του μικρού αρχιπελάγους Ogasawara.

Οι ειδικοί τότε είχαν δηλώσει ότι δεν αποκλείεται το… «νεογέννητο» νησί να συνεχίσει να μεγαλώνει! Και είχαν δίκιο! Το Niijima (αυτό το όνομα δόθηκε στη νέα νησίδα) συνεχίζει να παρουσιάζει επεκτατικές τάσεις και οι σχετικές γεωλογικές μελέτες δείχνουν ότι μεγαλώνει συνεχώς. Μάλιστα στο τέλος του 2013 ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος που είχε όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση.

Πλέον έχει ενωθεί με το κοντινό του νησί Nisino Sima και η ένωση αυτή οριοθετείται από μία φυσική λίμνη που σχηματίστηκε στο σημείο όπου εφάπτονται τα δύο νησιά. Τα νερά της λίμνης έχουν ένα πορτοκαλί χρώμα και αυτό οφείλεται στην παρουσία του μάγματος από την γέννηση του ηφαιστειογενούς Niijima.

Μετά την ένωση των δύο νησιών, ένα καινούργιο δημιουργείται και οι επιστήμονες προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να του δώσουν νέο όνομα ή αν κάθε νησί θα συνεχίσει να έχει το δικό του.

Η Ιαπωνία φαίνεται πως επεκτείνεται από μόνη της! Χώρα σεισμών και ηφαιστείων έχει παρουσιάσει και στο  παρελθόν παρόμοια δραστηριότητα. Από το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού, υπήρξαν τέσσερις ως πέντε ξαφνικές εμφανίσεις νησιών.

Το 1986 για παράδειγμα, εμφανίστηκε νησίδα η οποία εξαφανίστηκε σε διάστημα δύο μηνών.