choice

«Earthrise» : Η ιστορία πίσω από τη διάσημη φωτογραφία

Ήταν 24 Δεκεμβρίου του 1968 όταν το πλήρωμα του Apollo 8 έγραψε τη δική του ιστορία. Οι Frank Borman, William Anders και James Lovell ήταν οι πρώτοι που φωτογράφησαν τη Γη ενώ βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η φωτογραφία αυτή έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Earthrise» και θεωρείται από τις σημαντικότερες του 20ου αιώνα. Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του πλανήτη μας.Η συγκεκριμένη φωτογραφία μάλιστα, κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου με τις σπουδαιότερες φωτογραφίες του 20ου αιώνα, που εξέδωσε το περιοδικό Time.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την αποστολή Apollo 8 η NASA αναβιώνει τις θρυλικές αυτές στιγμές και μας παρουσιάζει για πρώτη φορά πώς τραβήχτηκε η κλασικότερη φωτογραφία της Γης.

Στο παρελθόν αρκετές αποστολές απόλαυσαν το φαινόμενο  της γήινης ανατολής, αλλά στις 24 Δεκεμβρίου του 1968 η τροχιά του διαστημικού αεροσκάφους στράφηκε προς τη Γη την κατάλληλη στιγμή ώστε να καταγραφεί το πανέμορφο αυτό φαινόμενο. Ο αστροναύτης William Anders ήταν αυτός που κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» τη στιγμή όπου η Γη ανατέλλει πίσω από το φεγγάρι!

Η NASA έχοντας πλέον στα χέρια της όλα τα στοιχεία για τις ακριβείς κινήσεις του Apollo 8 κατά την λήψη της φωτογραφίας, μας παρουσιάζει ένα καταπληκτικό video το οποίο περιγράφει και αναπαριστά την διαδικασία της λήψης.