choice

Ένα εντυπωσιακό υδάτινο μουσείο γλυπτών !

Ο Jason Decairs Taylor είναι ένας Βρετανός γλύπτης αλλά και ιδρυτής και διευθυντής του υποβρύχιου μουσείου τέχνης MUSA (Museo Subacuático de Arte) που βρίσκεται στην χερσόνησο Yucatan του Μεξικού και έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι το πρώτο μουσείο του κόσμου όπου τα εκθέματα έχουν τοποθετηθεί ηθελημένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η όλη εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργεί παράλληλα και ως τεχνητός ύφαλος, όπου χιλιάδες θαλάσσιοι οργανισμοί και ιδιαίτερα κοράλλια μπορούν να  βρουν καταφύγιο. Η υδάτινη αίθουσα του μουσείου φιλοξενεί περισσότερα από 400 αγάλματα και είναι επισκέψιμη και από αυτοδύτες με ειδικό εξοπλισμό.

Η σύσταση των γλυπτών παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού είναι κατασκευασμένα από σκυρόδερμα με ουδέτερο Ph, ώστε να είναι φιλικά προς το υδάτινο περιβάλλον και τους κατοίκους του. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται διαβρώνονται από τα ρεύματα του νερού με την πάροδο του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη δημιουργία και στην εξάπλωση της υποβρύχιας ζωής. Έτσι, αποτελούν την πρώτη ύλη που μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο. Άλλωστε ο σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ της τέχνης και της φύσης και να βοηθήσει στην ανάκαμψη των φυσικών υφάλων της περιοχής.

Τα γλυπτά, τα οποία αναπαριστούν διάφορες σκηνές της σύγχρονης ζωής, βρίσκονται στα δέκα μέτρα βάθος και είναι αγκιστρωμένα με ειδικό τρυπάνι ώστε να μη μετακινούνται. Το περιοδικό Forbes έχει συμπεριλάβει την τοποθεσία του μουσείου ως έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

O Taylor, γεννημένος το 1974 από πατέρα Άγγλο και μητέρα από τη Γουιάνα, μεγάλωσε σχεδόν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και την Ασία αντλώντας έτσι εμπειρίες και από τα δύο μέρη. Η μεγάλη του αγάπη αποτελούν οι καταδύσεις αλλά και η γλυπτική, όπως επίσης και η υποβρύχια φωτογραφία.

Ο καλλιτέχνης διακοσμεί με γλυπτά το βυθό της θάλασσας σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης στην Ελλάδα. Το 2008, στο πλαίσιο του Συμποσίου Πέτρας που πραγματοποιήθηκε στην Παλιανή της Κρήτης, κατασκεύασε ένα γλυπτό με την ονομασία Un-still life ΙΙ.

Το μοναδικό αυτό υποθαλάσσιο μουσείο συγκεντρώνει περίπου 750.000 επισκέπτες τον χρόνο!