choice

«Πρόμαχος» Μια ταινία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Δύο Αμερικανοί σκηνοθέτες Ελληνικής καταγωγής, ο Τζον και ο Θεόδωρος (Κόρτι) Βούρχης, γυρίζουν μία ενδιαφέρουσα ταινία που έχει ως θέμα της την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα!

Η ταινία έχει τον τίτλο «Πρόμαχος» και αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας-Αγγλίας και Γαλλίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, μια ομάδα Ελλήνων δικηγόρων ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των περίφημων μνημείων. Το πρώτο βήμα γίνεται στη Βρετανία, όπου το δικαστήριο ακούει τα επιχειρήματα των μηνυτών, ωστόσο αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα εν έτει 2014. Στη συνέχεια η ομάδα καταφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης…

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν γυρίσματα και στην Ακρόπολη, κάνοντας παράλληλα και κάποιες υποδείξεις στους σεναριογράφους, αφού το σενάριο, φάνηκε κάπως απλοϊκό στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών τον προσεχή Μάιο, ενώ στη συνέχεια οι διοργανωτές επιθυμούν τη διανομή της στις σκοτεινές αίθουσες.

Στον «Πρόμαχο» πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Βογιατζής, ο Σπύρος Φωκάς αλλά και ο Omar Sharif. Το cast συμπληρώνουν οι Κασσάνδρα Βογιατζή (κόρη του γνωστού ηθοποιού), Giancarlo Giannini και ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Παντελής Κοντογιάννης ο οποίος υποδύεται έναν Αμερικανό δικηγόρο με Eλληνικές ρίζες.

Στην αφίσα της ταινίας υπάρχει ο τίτλος «Η δικαιοσύνη επιστρέφει στην Αθήνα», ενώ κεντρική φιγούρα είναι ένα άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς. Η κινηματογραφική αυτή προσπάθεια θα επαναφέρει για ακόμη μια φορά το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών.

Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο σε διάφορα σημεία της χώρας μας και θα συνεχιστούν στον λόφο του Φιλοπάππου, στην Καβάλα αλλά και στην Πέρδικα της Αίγινας.