choice

Τι μας προσφέρουν τα δέντρα έξω από το σπίτι μας ;

Σίγουρα ομορφαίνουν το περιβάλλον. Επίσης, μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στη φύση, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Τι άλλο όμως μπορούν να μας προσφέρουν τα δέντρα που βρίσκονται έξω από τα σπίτια μας; Όλοι γνωρίζουμε ότι τα δέντρα φιλτράρουν τον αέρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό σε τι βαθμό μπορούν να τον καθαρίσουν.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Lancaster στην Αγγλία, πραγματοποίησαν μία μελέτη, με την οποία προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση.
Έκαναν ένα πείραμα, καθαρίζοντας αρχικά τις επιφάνειες τηλεοράσεων και υπολογιστών σε οκτώ μεζονέτες. Μετά, έξω από τις μισές μεζονέτες (στο πεζοδρόμιο) τοποθέτησαν 24 σημύδες. Αφού πέρασαν 15 μέρες, οι επιστήμονες επέστρεψαν για να σκουπίσουν ξανά τις επιφάνειες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών στις 8 μεζονέτες.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι στις μισές, όπου στα πεζοδρόμιά τους είχαν τοποθετηθεί τα δέντρα, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης ήταν κατά 52% ως 65% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεζονέτες. Εξέτασαν και τα φύλλα των σημύδων με μικροσκόπιο σάρωσης ηλεκτρονίων και είδαν ότι τα τριχίδια που υπάρχουν στην επιφάνειά τους, αιχμαλώτισαν τα αιωρούμενα σωματίδια (PM1, PM2.5 και PM10).

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φύλλα των δέντρων όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε φιλτράροντάς τον, αλλά όποτε βρέχει «ξεπλένουν» τα βλαβερά σωματίδια και είναι και πάλι έτοιμα να «αιχμαλωτίσουν» ότι βλαβερό υπάρχει στον αέρα.

Πρόσφατα η IARC (Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ρύπανση του αέρα αλλά και η σωματιδιακή ρύπανση καταχωρούνται στην Ομάδα 1 με τους καρκινογόνους παράγοντες.

Σε μία άλλη έκθεση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι το 90% των κατοίκων των  αστικών κέντρων στην Ευρώπη, αναπνέει μολυσμένο αέρα με συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ανώτερες από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.