choice

Λίμνη Πλαστήρα : Ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου

Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Η λίμνη Πλαστήρα διαθέτει ονειρική ομορφιά, ηρεμία και πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1959 όταν ολοκληρώθηκε το φράγμα στο νότιο άκρο της. Το επίσημο όνομά της είναι λίμνη Ταυρωπού, μα έχει επικρατήσει το «λίμνη Πλαστήρα» από τον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος, λέγεται, πως είχε την ιδέα της δημιουργίας της.

Η πανέμορφη αυτή λίμνη βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας σε υψόμετρο 750 μέτρων και περιστοιχίζεται από 18 όμορφα, παραδοσιακά και γραφικά  χωριουδάκια, που αξίζει να τα επισκεφτείς, να περπατήσεις στα ανηφορικά τους δρομάκια για να τα γνωρίσεις καλύτερα. Καλύβια Πεζούλας, Νεοχώρι, Καστανιά, Νεράιδα, Μοσχάτο… μερικά μόνο από τα φιλόξενα χωριά της περιοχής. Τα περισσότερα προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη, ενώ κάποια άλλα στις αγέρωχες κορυφογραμμές και κάποια άλλα στον Θεσσαλικό κάμπο.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης είναι μαγευτικές. Τα γαλάζια νερά της δένουν αρμονικά με το πράσινο τοπίο, ενώ βελανιδιές, καστανιές και έλατα κατεβαίνουν ως τις όχθες της. Αξίζει πραγματικά και ο γύρος της λίμνης οδικώς για να θαυμάσει ο επισκέπτης την απέραντη ομορφιά του τόπου αυτού. Στη θέση Μάνδρα και σε υψόμετρο 1.230 μέτρα, συναντάει κανείς το παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών και απολαμβάνει την εκπληκτική θέα στη λίμνη, στον κάμπο και στα γύρω βουνά.
Και για αυτούς που αγαπάνε τα spor στη φύση, μπορούν να επιλέξουν (ανάλογα με την εποχή) ανάμεσα σε κολύμβηση στη λίμνη, ιππασία και σκι. Υπάρχουν επίσης και ποδηλατικές και ορειβατικές διαδρομές.

Όσο για τη διαμονή, υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία ώστε ο καθένας να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Και από φαγητό; Η λίμνη Πλαστήρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο παράδεισος των καλοφαγάδων. Αυτό που θα πρέπει να δοκιμάσει κανείς, είναι τα τοπικά προϊόντα, όπως τα φημισμένα λουκάνικα, πρασοσέλινο, τηγανιά, διάφορες πίτες, πλαστό και μπατζίνα. Φυσικά από ένα καλό γεύμα δεν μπορεί να λείψει το ντόπιο κρασί και το τσίπουρο, για το οποίο φημίζεται η περιοχή.

Απόδραση στη λίμνη των τεσσάρων εποχών! Μία καλή πρόταση για τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων!