choice

Τι μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά μας;

Απαραίτητος, αναγκαίος και σίγουρα αναζωογονητικός.

Ο λόγος για τον ύπνο, που δεν αποτελεί ένα είδος πολυτελείας αλλά μια επιτακτική ανάγκη για τον οργανισμό μας. Ο ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα όνειρα, τα περισσότερα από τα οποία λαμβάνουν χώρα σε συνδυασμό με την γρήγορη κίνηση των ματιών την ώρα που κοιμόμαστε.

Ο καθένας από εμάς «παρακολουθεί» εκατοντάδες σενάρια την ώρα του ύπνου, άσχετα αν θυμόμαστε ελάχιστα όταν ξυπνήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να συγκρατήσουμε μόλις το 10% των ονείρων που βλέπουμε κάθε βράδυ!

Τι μπορεί όμως να επηρεάσει τα όνειρά μας; Οι επιστήμονες, μετά από χρόνια ερευνών, μας αποκαλύπτουν κάποια πράγματα που είναι ικανά να επηρεάσουν τα όνειρα που μας… «επισκέπτονται».

Η στάση που κοιμόμαστε: Μελέτη από το Hong Kong διαπίστωσε ότι όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα πιέζοντας το στομάχι μας αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε ένα σεξουαλικό όνειρο ή ένα όνειρο που κάποιοι μας καταδιώκουν. Σε μία άλλη έρευνα επιστημόνων από την  Τουρκία, ανακαλύφθηκε πως όταν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά του σώματός μας, βλέπουμε περισσότερους εφιάλτες. Αντιθέτως, αν κοιμόμαστε γερμένοι στη δεξιά πλευρά μας, ο ύπνος μας είναι πιο ποιοτικός και τα όνειρά μας πιο ευχάριστα.

Η πνευματική μας κατάσταση: Η  πνευματική αλλά και ψυχική μας κατάσταση, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα όνειρά μας. Ασπρόμαυρα όνειρα ή σε αποχρώσεις του γκρι ή ακόμα και σε ουδέτερα χρώματα, συνήθως φανερώνουν καταθλιπτικούς ανθρώπους. Επίσης, η πνευματική μας κατάσταση μπορεί να εμφανίζεται στα όνειρά μας ως καιρικό φαινόμενο. Για παράδειγμα το άγχος μας μπορεί να παίρνει στο όνειρο, τη μορφή ανεμοστρόβιλου.

Οι μυρωδιές: Γερμανοί ερευνητές το 2008, έκαναν το εξής πείραμα. Τοποθέτησαν τριαντάφυλλα ή χαλασμένα αβγά στους χώρους όπου κοιμόνταν οι συμμετέχοντες, την ώρα που αυτοί βρίσκονταν σε κατάσταση REM, ιδανική δηλαδή στιγμή για τα όνειρα. Όταν αυτοί ξύπνησαν ρωτήθηκαν τι είχαν ονειρευτεί. Όσοι είχαν μυρίσει τα τριαντάφυλλα, απάντησαν ότι είχαν θετικά όνειρα, ενώ η μυρωδιά των αυγών είχε επηρεάσει αρνητικά τα όνειρα που είδαν οι υπόλοιποι.

Οι ήχοι: Οι πραγματικοί ήχοι τους οποίους ακούμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν εύκολα να «εισβάλουν» και στα όνειρά μας. Για παράδειγμα το ξυπνητήρι μας, μέσα στο όνειρο, μπορεί να πάρει τη μορφή μιας σειρήνας που προειδοποιεί για φωτιά. Για όμορφα όνειρα μπορούμε να επιλέξουμε την αγαπημένη μας μουσική ή ήχους της φύσης.

Διάφορες τροφές: Υπάρχουν τροφές που συνδέονται με άσχημα όνειρα, αν καταναλωθούν λίγο πριν τον ύπνο. Αυτές είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και η πίτσα.

Τα μαγνητικά κύματα: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τον ύπνο μας και τα όνειρά μας, επηρεάζονται και από τα μαγνητικά κύματα. Αν κοιμόμαστε σε μέρος όπου υπάρχουν χαμηλά μαγνητικά πεδία, εκλύεται περισσότερη μελατονίνη που βοηθά να βλέπουμε πιο «ζωντανά» όνειρα.