choice

Διάσημα έργα τέχνης και η τυχαία ανακάλυψή τους.

Τελικά πολλά από τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα ανακαλύφθηκαν τυχαία. Παράδειγμα: Αν το μήλο δεν έπεφτε στο κεφάλι του Νεύτωνα, ίσως ο ίδιος να μην είχε ανακαλύψει τη θεωρία της βαρύτητας. Επίσης, αν ο Αμερικανός μηχανικός Wilson Greatbatch δεν έκανε ένα λάθος στην προσπάθειά του να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα καταγραφής των καρδιακών παλμών, δεν θα είχε ανακαλύψει τον βηματοδότη.

Τα… τυχαία, ίσως να είναι και τα πιο σημαντικά. Αντικρίζοντας την Αφροδίτη της Μήλου δεν πηγαίνει το μυαλό μας στην στιγμή της ανακάλυψής της. Ανακαλύφθηκε το 1820 από έναν αγρότη, τον Γιώργο ή Θεόδωρο Κεντρωτά, ο οποίος σκάβοντας στο χωράφι του έπεσε πάνω σε σκαλιστούς ογκόλιθους. Μετά από ώρα έφερε στο φως τρία αγάλματα του Ερμή και ένα της Αφροδίτης. Λίγες εβδομάδες μετά, η αρχαιολογική αποστολή Choiseul που έφτασε στη Μήλο, τη μετέφερε στη Γαλλία. Το όνομά της «Αφροδίτη της Μήλου» το οφείλει στον Λουδοβίκο  τον18ο που την παρουσίασε και στο Λούβρο.

Βρισκόμαστε στο Milwaukee των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Wisconsin, όπου ένα ζευγάρι της τρίτης ηλικίας ζητά από έναν κριτικό τέχνης να εκτιμήσει έναν πίνακα ζωγραφικής που έχουν στο σπίτι τους. Όμως το έμπειρο μάτι του κριτικού, έπεσε σε έναν άλλο πίνακα, τον οποίο μάλιστα το ζευγάρι των ηλικιωμένων θεωρούσε ρέπλικα. Όπως αποδείχθηκε ο πίνακας ήταν ένας πρωτότυπος  Van Gohg του 1886 με θέμα του τη νεκρή φύση.

2010 και ένας Βρετανός συλλέκτης έργων τέχνης, αγοράζει από ένα γκαράζ του Las Vegas ένα σκίτσο του Andy Warhol. Το σκίτσο το έφτιαξε ο Warhol σε ηλικία μόλις 10 ετών και λένε ότι απεικονίζει τον τραγουδιστή της δεκαετίας του ΄30 Rudy Vallee. Ο συλλέκτης πλήρωσε 5 δολάρια για να το αποκτήσει και αργότερα πουλήθηκε για περισσότερο από 2 εκατομμύρια δολάρια!!!

Υπήρχε ένας πίνακας που για 50 ολόκληρα χρόνια θεωρούνταν χαμένος. Πρόκειται για τον πίνακα «Η καθιστή γυναίκα με το κόκκινο καπέλο». Ο πίνακας ανακαλύφθηκε όταν κάποιος έψαξε καλύτερα στο υπόγειο του μουσείου Τέχνης, Ιστορίας και Επιστήμης «Evansville» της Indiana. Βρήκε λοιπόν τον πίνακα ο οποίος θεωρήθηκε πως ήταν εμπνευσμένος από τον Pablo Picasso. Θεωρήθηκε όμως ότι είχε φιλοτεχνηθεί από κάποιον άγνωστο καλλιτέχνη με το όνομα «Gemmaux». Τελικά το όνομα αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από το όνομα της τεχνικής που χρησιμοποίησε ο Picasso για κάποια έργα του..

Ένας Picasso δεν είναι ποτέ αρκετός! Σε ένα κατάστημα στο Ohio, ο 46χρονος Zachary Bodish, κοιτάζοντας κάποιες αφίσες, παρατηρεί ότι μία από αυτές είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Η διαφορετικότητά της αυτή ήταν που τον έκανε να την αγοράσει έναντι 14.14 δολαρίων. Όταν «έψαξε» την αφίσα αυτή στο Internet ανακάλυψε πως πρόκειται για αφίσα υπογεγραμμένη από τον Picasso.

Σε δημοπρασία η εκτιμώμενη αξία της ανέρχεται σε 6.000 δολάρια.