choice

Άνδρες - Γυναίκες. Η διαφορά είναι... στον εγκέφαλο

Πόσες φορές δεν έχουμε πει ότι άνδρες και γυναίκες είμαστε από... διαφορετικό πλανήτη;

Έχουμε τόσες διαφορές, που πολλές φορές είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας αν και… μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Κοινή πεποίθηση τα τελευταία χρόνια είναι ότι το μυαλό των δύο φύλων λειτουργεί διαφορετικά και πλέον οι επιστήμονες το αποδεικνύουν με την «χαρτογράφηση» του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος  αντρών και γυναικών είναι «καλωδιωμένος» με εντελώς διαφορετικό τρόπο, πράγμα που επιτέλους μπορεί να εξηγήσει γιατί τα δύο φύλα έχουν τόσες διαφορές μεταξύ τους.  Αμερικανοί ερευνητές στο University of Pennsylvania, απεικόνισαν τον εγκέφαλο σχεδόν 100 αντρών, γυναικών, αγοριών και κοριτσιών και ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές.

Ο εγκέφαλος των αντρών καλωδιώνεται από μπροστά προς τα πίσω με λίγες συνδέσεις να ενώνουν τα δύο ημισφαίρια ενώ ο εγκέφαλος των γυναικών διαθέτει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, οι οποίες πηγαίνουν διαγωνίως μεταξύ δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου. Κατασκευαστικά λοιπόν, οι άνδρες είναι «φτιαγμένοι» για αντίληψη και συντονισμό, ενώ οι γυναίκες έχουν ενισχυμένες κοινωνικές δεξιότητες και μνήμη.

Αυτό εξηγεί γιατί οι άντρες γενικά τείνουν να είναι καλύτεροι στο να μάθουν και να εκτελούν μια εργασία, ενώ οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να καταπιάνονται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου είναι η πλευρά της λογικής και η δεξιά είναι η πλευρά της  διαισθητικής σκέψης. Οπότε όταν μια ασχολία περιλαμβάνει και τα δύο οι γυναίκες αναδεικνύονται «νικήτριες».

Αυτό που εντυπωσίασε τους επιστήμονες είναι το συμπέρασμα ότι ο αντρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος στην ουσία αλληλοσυμπληρώνονται.
Ο ερευνητής, Dr Ruben Gur, δήλωσε ότι: «είναι αρκετά σημαντικό πόσο συμπληρωματικοί είναι οι εγκέφαλοι αντρών και γυναικών. Λεπτομερείς χάρτες του εγκεφάλου θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των διαφορών μεταξύ του πώς σκέφτονται οι άντρες και οι γυναίκες αλλά θα μας δώσουν επίσης περισσότερη γνώση για τις ρίζες των νευρολογικών διαταραχών που συχνά συνδέονται με το σεξ»

Οι Αμερικάνοι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη των διαφορών στην εγκεφαλική «συνδεσμολογία» μεταξύ των δύο φύλων ενδέχεται πράγματι να φωτίσει διάφορες νευρολογικές παθήσεις.