choice

Ενεργό ηφαίστειο στην Ανταρκτική !

Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά είναι γεγονός. Στη Δυτική Ανταρκτική, ένα μόλις χιλιόμετρο κάτω από τον πάγο της, υπάρχει ένα ενεργό ηφαίστειο.

Αν και η ήπειρος θεωρούνταν κάποτε γεωλογικά «νεκρή», οι σεισμολόγοι επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μία απειλή που είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Αν το ηφαίστειο «ξυπνήσει» και υπάρξει έκρηξη, θα επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων και θα προκληθεί άνοδος της στάθμης του νερού σε ολόκληρο τον κόσμο. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει το πότε θα μπορούσε να εκραγεί το ηφαίστειο ή το πόσο ισχυρή θα είναι η έκρηξή του. Σε μία ενδεχόμενη ενεργοποίησή του, ακόμη και αν δεν λιώσουν οι πάγοι μέχρι την επιφάνεια, είναι πιθανό να δημιουργηθούν ποτάμια νερού που θα ρέουν κάτω από τους παγετώνες. Τα ποτάμια αυτά δρουν σαν λιπαντικό που διευκολύνει τη ροή τους προς τη θάλασσα.

Το ηφαίστειο ανακαλύφθηκε από την ομάδα της  σεισμολόγου Amanda Law που αξιοποίησε δεδομένα από σεισμογράφους οι οποίοι τοποθετήθηκαν στον πάγο πριν από 4 χρόνια περίπου. Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δύο σμήνη σεισμών μικρού μεγέθους τον Ιανουάριο του 2010 και τον Μάρτιο του 2011, που εκδηλώθηκαν σε εστιακό βάθος 25 έως 40 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμοί δεν οφείλονταν σε μετατοπίσεις του πάγου. Εκτός αυτού τα σεισμικά κύματα είχαν ιδιαίτερα μικρή συχνότητα, από 2 ως 4 Hertz πράγμα που δείχνει ότι προέρχονταν από μάγμα που σιγοβράζει.

Οι υποψίες της ερευνητικής ομάδας έγιναν βεβαιότητα όταν τα ραντάρ αποκάλυψαν ένα στρώμα τέφρας κάτω από τον πάγο, η ηλικία του οποίου εκτιμάται σε 8.000 έτη. Γεγονός είναι ότι στην Ανταρκτική υπάρχουν αρκετά ηφαίστεια που όμως είναι «νεκρά» και ξεπροβάλουν από τον πάγο. Υπάρχουν όμως και μικρότερα ηφαίστεια κρυμμένα καλά κάτω από το στρώμα του πάγου που μπορεί και να μας επιφυλάσσουν… εκπλήξεις.