choice

Η μουσική παιδεία οδηγεί στην γρηγορότερη και καλύτερη αντίληψη

‘Ένα αρχαίο απόφθεγμα λέει: «Η μουσική είναι ένα ηθικό δίκαιο. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πτήση στη φαντασία, και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και τα πάντα».

Στους σύγχρονους καιρούς δανειζόμαστε την ατάκα του Marilyn Manson: «Η μουσική είναι η πιο δυνατή μορφή μαγείας».

Αμερικανοί επιστήμονες αναλύουν στο Journal of Neuroscience, τη σχέση της μουσικής με την ανθρώπινη αντίληψη. Εξηγούν ότι οι νέοι που έχουν ασχοληθεί με κάποιο μουσικό όργανο και έχουν αποκτήσει μουσική παιδεία, σταδιακά αποκτούν πολύ πιο οξεία και γρήγορη αντίληψη των ήχων, από εκείνους που δεν είχαν καμία σχέση με τη μουσική στη ζωή τους. Για παράδειγμα σε μία συζήτηση, κάποιος που έχει ασχοληθεί με τη μουσική είναι πιθανότατα πιο ετοιμόλογος από κάποιον  που δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί της.

Η μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων έγινε σε δείγμα 44 ατόμων ηλικίας από 55 έως 76 ετών, στους οποίους μετρήθηκε η «ηλεκτρική δραστηριότητα» του σημείου του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον ήχο.

Η διαπίστωση ήταν πως τα άτομα με μουσική εκπαίδευση 4 έως 14 χρόνων είχαν πιο γρήγορη ανταπόκριση σε μια συζήτηση.

«Δεν έχει σημασία τι όργανο θα παίζει ένας νέος, σημασία έχει να παίζει μουσική. Αντίστοιχες παλιές μελέτες έχουν δείξει επίσης θετική επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο. Είναι καλό για τα παιδιά να μεγαλώνουν μαθαίνοντας κάποιο όργανο και αποκτώντας μουσική παιδεία.» δηλώνει η Nina Kraus καθηγήτρια νευροβιολογίας, φυσιολογίας και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern αλλά και συγγραφέας της μελέτης.