choice

Μία γέφυρα σχεδιασμένη από τον Leonardo da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci ή απλά Leonardo da Vinci.

Εφευρέτης, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, γλύπτης, βιολόγος, μουσικός, αρχιτέκτονας, φιλόσοφος. Αναμφίβολα μια ιδιοφυία!

Στα μέσα της δεκαετίας του 1480, καταπιάστηκε με όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία. Τα σχέδια και οι εφευρέσεις του ξεπερνούσαν συχνά κατά πολύ τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής. Μπορεί λοιπόν να έζησε στην Αναγέννηση, αλλά ο Leonardo da Vinci ήταν χρόνια μπροστά από την εποχή του.

Το 1501 σχεδίασε μία γέφυρα που είχε μήκος 240 μέτρα, η οποία θα κατασκευαζόταν πάνω από το Golden Horn, τη φυσική είσοδο των Στενών του Βοσπόρου. Το πρόβλημα ήταν ότι για την κατασκευή μιας τέτοιας γέφυρας απαιτούνταν μέθοδοι οι οποίοι εμφανίστηκαν 300 χρόνια μετά! Το αποτέλεσμα ήταν η γέφυρα να μην δημιουργηθεί ποτέ.

Πέρασαν 500 χρόνια μέχρι να ανακαλυφθεί το σχέδιο του Leonardo da Vinci μέσα σε ένα σημειωματάριό του. Το 1996 το ανακάλυψε ο Νορβηγός  καλλιτέχνης  Vebjorn Sand και εντυπωσιασμένος από αυτό, πρότεινε στους Νορβηγικούς Αυτοκινητόδρομους να αναλάβουν την κατασκευή του έργου.

Μετά από 5 χρόνια το σχέδιο του da Vinci έγινε πραγματικότητα! Το 2001, μία μικρή γέφυρα για πεζούς βασισμένη στο αρχικό σχέδιο του ιταλού καλλιτέχνη και εφευρέτη, χτίστηκε κοντά στην πόλη As της Νορβηγίας.