choice

Γνωρίστε το βαθύτερο σημείο της Γης !

Ονομάζεται Τάφρος των Μαριανών και είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης.

Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριάνων νήσων 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μήκος της τάφρου είναι περίπου 2.550 χιλιόμετρα ενώ το μέσο  πλάτος της μόλις 69 χιλιόμετρα.

Σκεφτείτε πως αν η υψηλότερη κορυφή της Γης, το Έβερεστ με ύψος 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο της τάφρου τότε θα ήταν 2123 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Η Τάφρος των Μαριανών είναι στην ουσία ένα τεράστιο υποθαλάσσιο φαράγγι, το οποίο- σύμφωνα με τους γεωλόγους- είναι το σημείο όπου μια τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από μια άλλη. Έχουν ανακαλυφθεί και πολλοί άλλοι στους Ωκεανούς, αλλά η Τάφρος των Μαριανών θεωρείται η βαθύτερη.
Η θερμοκρασία υπολογίστηκε στους 3 οC και η πίεση που ασκείται είναι εξαιρετικά ισχυρή φτάνοντας τους 8 τόνους. Το έδαφος είναι πολύ μαλακό και αποτελεί μίγμα ζωικών και φυτικών λειψάνων.
Ελάτε να κάνουμε μαζί το ταξίδι στην Άβυσσο των Μαριανών και να δούμε πώς είναι το βαθύτερο σημείο των Ωκεανών.