choice

Video με την ιστορία των πυρηνικών εκρήξεων και δοκιμών 1945-1998

Όταν ακούει κανείς για πυρηνικές εκρήξεις  ή δοκιμές, στο μυαλό του έρχεται η καταστροφή στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο χιλιάδες πυρηνικές δοκιμές.

Ένας ταλαντούχος Ιάπωνας καλλιτέχνης, ο Isao Hashimoto, δημιούργησε μια σειρά έργων με θέμα τα πυρηνικά όπλα. Ένα από τα έργα αυτά έχει τον τίτλο «1954-1998» και παρουσιάζει την ιστορία των πυρηνικών εκρήξεων ανά την υφήλιο.

Κάθε μία από τις 2.053 πυρηνικές δοκιμές και τις εκρήξεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 1945 και 1998, απεικονίζεται σε ένα χάρτη, όπου φαίνεται και η χώρα που διενήργησε την πυρηνική δοκιμή. Αρχίζει την παρουσίαση με το Σχέδιο Μανχάταν (ήταν και η μοναδική δοκιμή στις ΗΠΑ) και  τις  δύο φοβερές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Προσέξτε τί συμβαίνει στον χάρτη όταν η ΕΣΣΔ και η Βρετανία εισέρχονται στην… πυρηνική λέσχη. Οι δοκιμές πολλαπλασιάζονται και φτάνουν στο σημείο των 140 πυρηνικών δοκιμών μόνο για τη χρονιά του 1962!

Ο Isao Hashimoto ξεκίνησε το έργο αυτό το 2003, έχοντας ως στόχο να παρουσιάσει τον φόβο και την τρέλα των πυρηνικών δοκιμών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: "Δημιούργησα αυτό το έργο με σκοπό να γίνει ένας συνδετικός κρίκος, μια  γέφυρα,  για τους ανθρώπους που  γνωρίζουν το εξαιρετικά σοβαρό, και   ακόμα υπαρκτό  αυτό πρόβλημα του κόσμου."