choice

Solar Sharing... Φωτοβολταικά και καλλιέργειες μαζί !

Μερικά χρόνια πριν, η φράση «Πράσινη Ανάπτυξη» ήρθε και «εγκαταστάθηκε» στη χώρα μας και πολλοί πίστεψαν πως έπρεπε να αρπάξουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στα περίφημα «αγροτικά φωτοβολταικά».

Για αυτούς τους ανθρώπους (ή για τους περισσότερους τουλάχιστον) ξεκίνησε ένας Γολγοθάς που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πολλοί ήταν οι αγρότες που προτίμησαν να «ντύσουν» τις εκτάσεις τους με φωτοβολταικά, μια επένδυση που θα έφερνε πολλά χρήματα. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα ήταν και είναι πολύ διαφορετική.

Πόσο καλύτερα όμως θα ήταν τα πράγματα αν... τα αγροτικά φωτοβολταικά μπορούσαν να συνυπάρξουν με τις καλλιέργειες! Να υπάρχει ένα πρόγραμμα παράλληλης εκμετάλλευσης του ήλιου και της γης!

Αυτό λοιπόν σκέφτηκε ο Ιάπωνας Ακίρα Ναγκασίμα ο οποίος το 2004 συνταξιούχος πλέον  μηχανολόγος με σπουδές στη βιολογία, κατασκεύασε και κατοχύρωσε μια ειδική δομή που είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ, κάτω από την οποία η γη είναι ελεύθερη να καλλιεργηθεί.

Την ιδέα του τελειοποίησε ένας επιστήμονας από την  Piedmont Biofarm στην Καρολίνα των ΗΠΑ και της έδωσε το όνομα Solar Sharing. Έτσι, τα φωτοβολταικά που τοποθετούνται σε αγροτικές εκτάσεις δεν καθιστούν άχρηστη την καλλιεργήσιμη γη, ενώ προσφέρουν σκιά σε ζώα, όπως επίσης μειώνουν τις ανάγκες άρδευσης αφού διατηρούν για περισσότερο χρονικό διάστημα την υγρασία του εδάφους.