choice

Μια βυθισμένη Αιγυπτιακή πόλη αποκαλύπτεται !

Μια πόλη μύθος, η Θώνις-Ηράκλειο στην Αίγυπτο, σιγά-σιγά αποκαλύπτεται.Την σκέπασε η Μεσόγειος και θάφτηκε μέσα σε άμμο και λάσπη για περίπου 1200 χρόνια.

Ανέκαθεν οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι η πόλη αυτή δεν υπήρξε ποτέ. Ότι ήταν ένας μύθος καθώς ο απίστευτος πλούτος της αναφέρεται και στον Όμηρο. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν η πόλη που η ωραία Ελένη και ο Πάρις είχαν επισκεφθεί.

Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, άρχισαν να αποκαλύπτονται πολύ αξιόλογα ευρήματα, που με τη σειρά τους αποκαλύπτουν μια πολύ ζωντανή ιστορία του λιμανιού της Θώνις-Ηράκλειο. Μίας πόλης που τελικά υπήρξε!

Η πόλη με τα δύο ονόματα ανακαλύφθηκε το 2000 από το Γάλλο καθηγητή ενάλιας αρχαιολογίας Dr. Franck Goddio και μία ομάδα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτκούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας, μετά από τέσσερα χρόνια γεωφυσικών ερευνών.Σε βάθος 30 ποδών από την επιφάνεια της θάλασσας βρέθηκαν τα ερείπιά της κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 64 αρχαία ναυάγια και περισσότερες από 700 άγκυρες έχουν ανασυρθεί από τη λάσπη στον κόλπο. Λίθινα γλυπτά, σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο, χρυσά νομίσματα και τεράστιες επιγραφές είναι μερικά από τα ευρήματα που συνεχώς έρχονται στο φως. Πρόκειται για μία σημαντικότατη ανακάλυψη!

Το ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο. Γιατί  η Θώνις – Ηράκλειο βυθίστηκε;