choice

Έλεγχος εξ ΄ αποστάσεως

Όσο ακραία και απίστευτα μπορεί να μας φαίνονταν κάποια πράγματα πριν από μερικά χρόνια, τώρα πια μοιάζουν λογικά και αναμενόμενα. Η τεχνολογία κάνει άλματα και οι εφευρέσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Elliptic Labs, η οποία έχει αναπτύξει ένα ειδικό τσιπάκι ικανό να «μαντεύει» τις κινήσεις του χρήστη μιας συσκευής, χωρίς εκείνος να ακουμπά καν την οθόνη. Η νέα αυτή τεχνολογία αξιοποιεί τους ήχους που προκαλεί ο χρήστης κουνώντας τα χέρια του. Για παράδειγμα σκεφτείτε πως σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να δίνετε εντολές στους υπολογιστές-ταμπλέτες ή στα «έξυπνα» κινητά σας κουνώντας απλά τα χέρια σας!

Το τσιπάκι αναγνωρίζει τις προθέσεις του χρήστη της συσκευής αξιοποιώντας ηχητικά κύματα (Ultrasounds), τα οποία "ερμηνεύονται" σε εντολές. Για να πετύχει όμως αυτό δεν θα πρέπει ο χρήστης να βρίσκεται σε απόσταση από τη συσκευή του μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Επίσης, από τη στιγμή που το τσιπάκι χρησιμοποιεί ήχους, θα πρέπει οι εντολές που δίνονται να προέρχονται από πεδίο 180 μοιρών περιφερειακά.

Η νέα γενιά συσκευών έρχεται, λειτουργεί και στο σκοτάδι ενώ όπως αναφέρει το BBC η κατανάλωση ενέργειας της συσκευής είναι σχετικά χαμηλή. Ο  Έρικ Φόρστρομ, ο άνθρωπος που σχεδίασε το τσιπάκι για την Elliptic Labs αναφέρει "Με τις οθόνες των συσκευών να διατίθενται σε σχετικά μικρά μεγέθη, είναι σημαντικό ο χρήστης να έχει ένα πεδίο γύρω από τη συσκευή προκειμένου να δίνει εντολές"

Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται η νέα αυτή τεχνολογία να βγει στην αγορά, αφού η Elliptic Labs έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας και χρηματοδότησης με ασιατικές εταιρείες κατασκευής "έξυπνων" συσκευών.