choice

Ένας φυσικός ιονιστής

Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη του ανθρώπου να έρθει πιο κοντά στη φύση γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Και είναι λογικό, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων οι οποίοι στερούνται τις φυσικές χαρές, την φυσική ομορφιά και έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

Μία από τις τάσεις που σχετικά πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της και κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές πόλεις του κόσμου, είναι οι "πράσινοι τοίχοι" που διακοσμούν προσόψεις κτηρίων, διόδια, αυτοκινητόδρομους αλλά και υπόγεια parking!

Τα πάντα γεμίζουν πράσινο με ειδικούς  σωλήνες  να απορροφούν τον μολυσμένο αέρα και να τον ωθούν προς τις κάθετες στήλες των φυτών. Στο χώμα μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα τα φυτά, υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια, που φιλτράρουν και καταστρέφουν τους ρύπους. Ταυτόχρονα, τα φυτά κατακρατούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Σε Μεξικό και Κίνα όπου το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εντονότατο, η αγορά των «πράσινων τοίχων» ευδοκιμεί εδώ και χρόνια. Στην Ευρώπη τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται και ευχόμαστε το μέλλον της να είναι λαμπρό. Άλλωστε από την αρχαιότητα η δημιουργία κάθετων κήπων απασχόλησε τον άνθρωπο.

Την τρίτη χιλιετηρίδα π.Χ., δημιουργούνται στην Μεσοποταμία τα Ζιγκουράτ που αφορούν ψηλούς τεχνητούς λόφους, με αναβαθμίδες φυτεμένες με δένδρα, πάνω στις οποίες ανεγείρονται ναοί. Οι πιο γνωστοί και θαυμαστοί κήποι είναι οι Κήποι της Βαβυλώνας, έκτασης 15 στρεμμάτων, που χαρακτηρίστηκαν σαν ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου.

Όπου κάθετη επιφάνεια λοιπόν και πράσινο! Για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη!