choice

Το «σπίτι της θεότητας» …βρυχάται

Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο είναι το Kilauea στη Χαβάη,  με δραστηριότητα που καταγράφεται από το 1983.

Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να ανησυχεί τους επιστήμονες με εκρήξεις, αφού είναι  το πλέον ενεργό από τα πέντε ηφαίστειο στο κεντρικό νησί της πολιτείας. Τον Νοέμβριο του 2012, μετά από έκρηξη, η λάβα του έφτασε τον ωκεανό για πρώτη φορά μετά από έντεκα μήνες δραστηριότητας.

Οι ειδικοί λένε ότι η νέα δραστηριότητα κατά μήκος της ανατολικής άκρης του ηφαιστείου είναι η απόδειξη ότι η πίεση στο εσωτερικό του αυξάνεται. Το Kilauea ξεσπάει συνεχώς, αλλά οι ροές λάβας που φτάνουν στον ωκεανό είναι πολύ σπάνια γεγονότα.

Σύμφωνα με τη Janet Babb από το Αμερικάνικο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων στη Χαβάη όταν η λάβα φτάνει στο νερό, ψύχεται και σκληραίνει δημιουργώντας εν μέσω ατμών ένα εντυπωσιακό «δέλτα» μέσα στη θάλασσα.
Το δέλτα ωστόσο είναι εύθραυστο και μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή με κομμάτια λάβας και καυτού νερού να εκτοξεύονται.

Ο Sean King είναι ένας 47χρονος φωτογράφος  ο οποίος πάσχει από αχρωματοψία, μα παρά το γεγονός αυτό, έχει πάθος με την καταγραφή εντυπωσιακών εικόνων και είναι ικανός να περιμένει ώρες την ιδανική έκρηξη.


«Είναι μαγεία να βλέπεις νέα γη να σχηματίζεται να αλληλεπιδρά με τον ωκεανό. Αξίζει αναμφίβολα κάθε ζευγάρι μπότες που έκαψα για να φτάσω εκεί!», λέει στη Daily Mail.
Αξίζει να δείτε κάποιες από τις άκρως εντυπωσιακές φωτογραφίες του...