choice

Ο θρύλος του ακέφαλου αγάλματος στο νησάκι Ράφτη

Στον κόλπο του Πόρτο Ράφτη βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ένα άγαλμα.
Αιώνες τώρα αγναντεύει το πέλαγος και δέρνεται ανελέητα από τους ανέμους, τη βροχή και την αρμύρα, με αποτέλεσμα οι λεπτομέρειες της μορφής να έχουν χαθεί.
Φτιάχτηκε από μάρμαρο Πεντέλης και σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογείται κατά τον 2ο αιώνα μ. Χ.

Με ύψος 2,35 μέτρα και με το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια να λείπουν, είναι λίγο δύσκολο να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα αν πρόκειται για την φιγούρα ενός άντρα ή μιας γυναίκας.
Παριστάνει μια μορφή καθισμένη σε θρόνο, ντυμένη με ωραίο μακρύ χιτώνιο που δένει μπροστά στο στήθος.

Πολλοί πιθανολογούν πως εξαιτίας των πτυχώσεων που υπάρχουν στο ρούχο του αγάλματος, πρέπει να παριστάνει έναν άντρα με ένα ύφασμα απλωμένο στα γόνατά του.
Υπάρχει όμως και ένας θρύλος, ο οποίος αναφέρεται σε μία πολύ όμορφη κοπέλα που δυστυχώς πλήρωσε ακριβά το τίμημα της ομορφιάς της.

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στα Μεσόγεια ένα πανέμορφο κορίτσι, η ζωή του οποίου είχε γίνει αφόρητη από την πίεση που δεχόταν από έναν ερωτευμένο νέο άντρα. Για να απαλλαγεί από τον ίδιο και να λυτρωθεί, ζήτησε τη βοήθεια των Θεών. Οι Θεοί την λυπήθηκαν αποφάσισαν να την μαρμαρώσουν ώστε η ομορφιά της να μείνει παντοτινή.

Το μόνο που ζήτησε η νεαρή κοπέλα ήταν να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και έτσι οι Θεοί την τοποθέτησαν σε ένα θρόνο στη νήσο Ράφτη για να κοιτάζει το πέλαγος που τόσο αγαπούσε...

Με τη βοήθεια του Up Drones “πετάμε” πάνω από το νησάκι Ράφτη και μαθαίνουμε την ιστορία της μαρμαρωμένης πεντάμορφης.