choice

Σπίτια μέσα στο νερό στην πιο in γειτονιά του Amsterdam!

Αλήθεια, ποιος δεν θα ήθελε ένα σπίτι στη συνοικία IJburg της Ολλανδικής πρωτεύουσας;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν (και έχουν απόλυτο δίκιο) πως η επαφή με το νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον άνθρωπο, μια και διώχνει την ένταση χαρίζοντας ηρεμία.

Οι κάτοικοι του Ijburg το γνωρίζουν καλά αυτό και εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ζούνε στο νερό. «Νιώθουμε πιο κοντά στη φύση αλλά και κοντά στους γείτονές μας. Αυτό αλλά και το ότι υπάρχουν κανόνες στον οικισμό μας που πρέπει να ακολουθούμε, ακριβώς επειδή έχει την ιδιοτυπία να βρίσκεται πάνω στο νερό, μας κάνει -αντίθετα με τους κατοίκους του υπόλοιπου Amsterdam- να έχουμε πιο έντονο το αίσθημα της δεμένης κοινότητας» δηλώνει ένας από τους κατοίκους.

Η γειτονιά IJburg είναι χτισμένη πάνω σε 4 τεχνητά νησιά και ήδη ζουν σε αυτή 20.000 άνθρωποι. Το έργο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, θα διαθέτει συνολικά 18.000 σπίτια για 45.000 κατοίκους, σχολεία, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, και παραλίες. Τα σπίτια, που είναι πολύ ελαφριά, συναρμολογούνται στο ναυπηγείο του Ork και με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών, “ταξιδεύουν” προς τον τελικό τους προορισμό, ώστε να γίνουν τμήμα της ιδιαίτερης αυτής συνοικίας.

Κάθε οικία, διαθέτει τη δική της προβλήτα και φυσικά η μετακίνηση γίνεται με μικρά σκάφη. Γεγονός είναι πως εξαιτίας του προβλήματος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αυτός ο τρόπος κατασκευής πλωτών κατοικιών στην Ολλανδία, αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Αν αναρωτιέστε για το κόστος των συγκεκριμένων σπιτιών, ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα σπίτι 110 τ.μ. κοστίζει 265.000 ευρώ.