choice

Περιήγηση στο εσωτερικό ενός ηφαιστείου!

Η Ισλανδία είναι μία από τις πλέον ηφαιστειογενείς περιοχές στον κόσμο με πάνω από 130 ηφαιστειογενή βουνά. Πολλά από τα ηφαίστεια αυτά είναι ενεργά που σημαίνει πως έχουν εκραγεί κάποια στιγμή κατά το διάστημα των τελευταίων αιώνων.

Ένα από τα φημισμένα ηφαίστεια της Ισλανδίας είναι το Thrihnukagigur το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από το Reykjavik. Το όνομά του σημαίνει "ο κρατήρας με τις τρεις κορυφές". Έχει γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους λάτρεις της περιπέτειας καθώς είναι το μοναδικό ηφαίστειο που επιτρέπει την πρόσβαση στον μαγματικό του θάλαμο.

Συνήθως όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται ο μαγματικός θάλαμος γεμίζει από λάβα που στη συνέχεια ψύχεται και κρυσταλλώνεται, κλείνοντας ουσιαστικά την είσοδο. Στην περίπτωση όμως του Thrihnukagigur ο θάλαμος παραμένει ανοιχτός αφού η λάβα είτε στερεοποιείται διαμέσου των τοιχωμάτων, είτε επιστρέφει στο βάθος της γης.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο ανακαλύφθηκε το 1974 ενώ η χαρτογράφησή του ολοκληρώθηκε μόλις το 1991. Πριν από 4.000 χρόνια έγινε η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου που άφησε ένα άνοιγμα περίπου 4Χ4 μέτρα σε διάμετρο που οδηγεί σε έναν θόλο μάγματος με βάθος περίπου 120 μέτρα.

Από το 2012 η περιοχή προσφέρεται για επιστημονικές εργασίες αλλά και για ξεναγήσεις τουριστών. Οι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα καλάθι που χωράει 5-6 άτομα και διανύουν μία καθοδική απόσταση 120 μέτρων μέσα σε περίπου 8 λεπτά. Μπορούν να περάσουν μέχρι και μία ώρα μέσα στο θάλαμο μάγματος κατά την οποία έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τον χώρο και τις ομορφιές του.

Οι ξεναγήσεις γίνονται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο αφού η εσωτερική θερμοκρασία του Thrihnukagigur είναι σταθερή όλο το χρόνο στους 6ο C. Με τέτοια θερμοκρασία η επίσκεψη στο ηφαίστειο είναι απαγορευτική τους χειμερινούς μήνες.