choice

Η μικρή Εσθονία, μεγάλη και ισχυρή στον χώρο της τεχνολογίας

Το 2010 ο πρωθυπουργός της Εσθονίας έλεγε χαρακτηριστικά: «Είναι σύνηθες εδώ στην Εσθονία να χρησιμοποιούμε διαδικτυακές εφαρμογές σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης αλλά και στον επιχειρηματικό κλάδο».

Ο Andrus Ansip μιλούσε τότε για μεγαλύτερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων αφού όλοι οι κάτοικοι της χώρας μπορούσαν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε εθνικές και τοπικές εκλογές, να ελέγξουν τον ιατρικό τους φάκελο και το μητρώο τους στην αστυνομία.

Η Εσθονία όλα αυτά τα χρόνια εξελίσσεται σε γίγαντα της τεχνολογίας. Με πληθυσμό που αγγίζει το 1,3 εκατομμύρια κατοίκους καταφέρνει και παράγει τα περισσότερα κατά κεφαλή start-up από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Η κοινότητα των start-up είναι γνωστή και ως η «Μαφία της Εσθονίας» και είναι αλήθεια ότι έχει κερδίσει την προσοχή όλων παγκοσμίως. Ακόμη και το BBC πραγματοποίησε έρευνα για να συγκρίνει τον μικρό «γίγαντα» με τους "μύθους"...

Από τη μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής ξεκίνησε το Fitsme ένα εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων που αφορά αγορές μέσω διαδικτύου και έχει ήδη κατακτήσει 16 χώρες.

Από την Εσθονία ξεκίνησε και το Creative Mobile που δημιουργεί δωρεάν παιχνίδια, αλλά και το Playtech. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο σε software για διαδικτυακό τζόγο. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε το Skype, η ιδέα του οποίου γεννήθηκε εκεί. Μάλιστα, εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχει επιλέξει το Tallinn ως μια από τις έδρες της στην Ευρώπη.

Στην Εσθονία «γεννήθηκε» και το Stigo Bike ένα αναδιπλούμενο ηλεκτρικό σκούτερ ιδανικό για να μετακινείται κανείς στην πόλη, με βάρος μόλις 15 κιλά και μέγιστη ταχύτητα τα α 27 χλμ. την ώρα. Είναι ικανό να καλύψει μία απόσταση 40 χλμ. με κάθε κύκλο φόρτισης της μπαταρίας του.

Ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα της Βαλτικής λειτούργησε το πρώτο στον κόσμο εθνικό δίκτυο ταχείας φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Με τη βοήθεια μιας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ηλεκτρικής τεχνολογίας και του αυτοματισμού, η κυβέρνηση εγκατέστησε 165 σταθμούς ταχείας φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα.