choice

Η μουσική βοηθάει τους μαθητές να βελτιώσουν τη μνήμη τους

Αγαπημένη όλων η μουσική, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Μας συντροφεύει, μας χαλαρώνει, μας διασκεδάζει, μας ταξιδεύει…. και τώρα έρχεται μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hellenic Journal of Music, Education, and Culture, η οποία αναφέρει ότι η μουσική βοηθάει σημαντικά την μνήμη των μαθητών.

Στην έρευνα, που χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρωθεί, έλαβαν μέρος 180 παιδιά ηλικίας από 8 έως 11ετών, από δημοτικά σχολεία των Αθηνών. Τα στάδια της έρευνας ήταν 4 και στο τέλος τους, ζητούνταν από τους μαθητές να καταγράψουν αντίστροφα 12 αριθμούς από το 12 έως το 1.

Στο πρώτο στάδιο τα παιδιά δεν άκουσαν καθόλου μουσική πριν ολοκληρωθεί. Στο δεύτερο στάδιο άκουσαν το πρώτο μέρος της σονάτας για δύο πιάνα του Mozart K.V. 448 πριν την ολοκλήρωσή του. Στο τρίτο στάδιο και πριν αυτό ολοκληρωθεί, οι μαθητές άκουσαν το δημοφιλές τραγούδι της τάξης τους. Τέλος, στο τέταρτο στάδιο έμαθαν και τραγούδησαν ένα συγκεκριμένο τραγούδι πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

12 καινούργιοι αριθμοί δίνονταν στους μικρούς συμμετέχοντες σε κάθε στάδιο της έρευνας και μάλιστα με σταθερή ταχύτητα, χωρίς τονισμό συγκεκριμένων αριθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ακρόαση του  αγαπημένου τραγουδιού της τάξης, το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών αυξήθηκε σημαντικά σε ποσοστό 31,93%. Η επιτυχία ήταν ακόμη μεγαλύτερη μετά την εκμάθηση του τραγουδιού (στο τέταρτο στάδιο). Το ποσοστό άγγιξε το 38,96%.

Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι μόνιμες επιδράσεις στην ευφυΐα έχει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, σε παιδιά ηλικίας 6 ετών. Επίσης, 10-20΄ μουσικής ακρόασης μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας. Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Cleveland υποστηρίζει ότι η μείωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25%. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως η μουσική ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες και η ένταση του πόνου.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο «Duke», έδειξαν ότι οι μουσικές κλίμακες που χρησιμοποιούνται συχνότερα ανά τους αιώνες ,είναι εκείνες που τείνουν να μιμούνται τη φυσιολογία της ανθρώπινης φωνής.

Επομένως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα που εκφράζονται μέσω της μουσικής, επειδή η μουσική μιμείται τον τρόπο που αυτά εκφράζονται μέσω της ομιλίας.