choice

Bhangarh: Μια πόλη «φάντασμα» στην Ινδία

Μια εγκαταλελειμμένη πόλη εδώ και 400 χρόνια, ανάμεσα στο Δελχί και την Τζαϊπούρ στο Ρατζαστάν, λένε, πώς είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος της Ινδίας.

Η πόλη Bhangarh είναι μια πόλη «φάντασμα» ή αν προτειμάτε μια «στοιχειωμένη» πόλη.
Οι πραγματικοί λόγοι για την εγκατάλειψή της χάνονται στην ιστορία, ενώ κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από το τι πραγματικά συνέβη.Πάντως μέχρι και σήμερα δεν επιτρέπεται να μπει κανείς στην πόλη αυτή μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος τολμήσει να το κάνει, λέγεται, πως δεν θα επιστρέψει ποτέ!

Η πόλη Bhangarh χτίστηκε για πρώτη φορά το 1573 κατά τη βασιλεία του Bhagwant Das, ενός ισχυρού μαχαραγιά και αριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους. Εντυπωσιακές (για την εποχή) κατοικίες, ναοί και διάφορα θρησκευτικά κτήρια, έδωσαν γρήγορα στην πόλη άλλο γόητρο! Για πολλά χρόνια ο πλούτος ήταν τέτοιος που οι κάτοικοι κυκλοφορούσαν φορώντας αμύθητης αξίας στολίδια και χρυσαφικά.

Δυστυχώς γρήγορα η πόλη απέκτησε κακή φήμη, εξαιτίας της αλαζονικής συμπεριφοράς των κατοίκων της , και ξεκίνησε η παρακμή της και τελικά η καταστροφή της.

Μεγάλη πείνα, κατακτητές και εγκατάλειψη ακολούθησαν για πολλά χρόνια και το μόνο που έμεινε στη θέση του είναι τα κτήρια από πέτρα.

Η πόλη σήμερα αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και σφύζει από ζωή την ημέρα. Όταν όμως πέσει το σκοτάδι, γέλια, φωνές, μουσικές και τραγούδια ακούγονται μέσα από την πόλη, όμως κανείς δεν τολμά να περάσει την πύλη της.