choice

Πετώντας πάνω από τον Angel Falls

Ένα από τα «θαύματα» της φύσης, ο επιβλητικός καταρράκτης Angel Falls, βρίσκεται στα υψίπεδα Guayana της Βενεζουέλας. Φιλοξενείται στο Εθνικό Πάρκο Cainama, στην κορυφή του βουνού Auyantepui (βουνό του διαβόλου) και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, με υψόμετρο 1.002 μέτρα, περίπου 19 φορές περισσότερο από το ύψος που πέφτουν οι καταρράκτες του Νιαγάρα!

Το όνομά του το πήρε από τον Αμερικανό πιλότο Jimmie Angel, ο οποίος ήταν ο πρώτος που πέταξε πάνω από τον καταρράκτη το 1933, ενώ στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την περιοχή, οι τροχοί από το μονοπλάνο του καταστράφηκαν όταν βυθίστηκαν στο ελώδες έδαφος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μαζί με τους επιβάτες του να διασχίσουν τη ζούγκλα για 11 μέρες ώστε να επιστρέψουν τελικά σώοι στον πολιτισμό.

Ο πρώτος εξερευνητής ευρωπαϊκής καταγωγής που έφτασε στην βάση του καταρράκτη, ήταν ο Λετονός Aleksandrs Laime το 1946. Στα τέλη του 1950 θα καταφέρει να αναρριχηθεί στην κορυφή του βράχου, αλλά και να προσεγγίσει το μονοπλάνο του Angel 18 χρόνια μετά την προσγείωσή του.

Η ανακάλυψή του καταρράκτη προσέλκυσε πολλούς επίδοξους αναβάτες που θέλησαν να ανέβουν στην κορυφή του Auyantepui με κίνητρο την μαγευτική θέα από ψηλά, ωστόσο η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στην κορυφή του βράχου ολοκληρώθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1971.
Ενδεικτικό της μεγάλης δυσκολίας που είχε το παραπάνω εγχείρημα, είναι ότι οι ορειβάτες χρειάστηκαν 9,5 ημέρες να ανέβουν και 1,5 ημέρα να κατέβουν από την κορυφή κάνοντας rapell (κατάβαση με σχοινί).

Και επειδή είναι μάλλον λίγο δύσκολο να καταφέρουμε οι πιο πολλοί να αναρριχηθούμε στην κορυφή του βουνού του διαβόλου, αναλαμβάνει ένα drone να μας δείξει το μεγαλείο του καταρράκτη Angel από ψηλά, καθώς και την ροή του νερού που μετατρέπεται σε….ομίχλη πριν φτάσει στο έδαφος!