choice

Γνωρίστε τα οφέλη... της μουσικής!

Όπως είχε πει και ο Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietzsche “Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος”.

Πρόσφατες μελέτες επιστημόνων υποστηρίζουν ότι η μουσική μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη στην πνευματική, σωματική και ψυχική μας υγεία.
Για να καταλήξουν οι ερευνητές στο συμπέρασμα της πνευματικής μας εγρήγορσης και συγκέντρωσης, μελέτησαν την επίδραση που ασκούν στον εγκέφαλο του ανθρώπου τα κονσέρτα του Antonio Lucio Vivaldi (Four Seasons).

Στη μελέτη οι εθελοντές εκτελούσαν μια δύσκολη πνευματική εργασία με την ηχητική συνοδεία των κονσέρτων του Ιταλού συνθέτη, ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που άκουγαν τα φημισμένα κονσέρτα, εκτέλεσαν την εργασία τους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη δημοσιότητα γύρω από το «Mozart Effect», που έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών κολεγίου έγινε καλύτερη στα μαθηματικά, ενώ άκουγε κλασική μουσική.

Μία αντίστοιχη μελέτη σε σχολεία του Chicago και του Los Angeles οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι τα παιδιά που μάθαιναν μουσικά όργανα απέκτησαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα και ειδικά στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών.

Πολλοί ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη, ωφελήθηκαν από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, καθώς τους βοήθησε στον έλεγχο των κινήσεων και στην κοινωνική αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον. Επιπλέον, αν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά, ακούγοντας μουσική είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε καλύτερα. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθετε λυπημένοι, βάλτε τον αγαπημένο σας σταθμό και η διάθεση σας γρήγορα θα αλλάξει.

Επιγραμματικά, τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει η μουσική είναι τα παρακάτω.

1. Μας κάνει πνευματικά δραστήριους
2. Βοηθάει στην συγκέντρωση
3. Ενισχύει την δημιουργικότητα
4. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος
5. Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου
6. Θεωρείται ότι συντελεί στην μείωση της υψηλής πίεσης
7. Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες
8. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας
9. Βελτιώνει την μνήμη
10. Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών