choice

Dallol: Ο πιο ιδιαίτερος ηφαιστειακός κρατήρας στον κόσμο!

Η έρημος Danakil βρίσκεται στην βορειοανατολική Αιθιοπία και αυτό που αναμφίβολα την κάνει να ξεχωρίζει, είναι ο παράξενος ηφαιστειακός κρατήρας στο κέντρο της.

Πρόκειται για τον κρατήρα Dallol τον οποίο λίγοι γνωρίζουν, μια και το να ταξιδέψει κάποιος στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ακόμη και οι επιστήμονες για να φθάσουν εκεί, πηγαίνουν με αιθιοπικά στρατιωτικά ελικόπτερα. Έχει πλάτος 30 μέτρα και σχηματίστηκε μετά από μια υπόγεια έκρηξη που συνέβη το 1926, μαζί με άλλους παρόμοιους κρατήρες.

Το Dallol κατέχει το ρεκόρ για το πιο καυτό κατοικημένο σημείο της γης (ναι είναι αλήθεια, η περιοχή αυτή κατοικείται). Μεταξύ 1960 και 1966 η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 34 ºC ενώ συχνά υπερβαίνει τους 46! Στα 48 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Dallol είναι το χαμηλότερο ηφαίστειο στεριάς στον κόσμο.

Το απόκοσμο τοπίο με τα εντυπωσιακά χρώματα, λευκό κίτρινο, πράσινο και κόκκινο της ώχρας, είναι γεμάτο από όξινες θερμές πηγές, βουνά ολόκληρα από θείο, κολώνες αλατιού, μικρές οπές απ’ όπου εκλύεται φυσικό αέριο και “πισίνες” γεμάτες οξέα. Το τοπίο είναι εξωπραγματικό και μοιάζει σίγουρα επικίνδυνο. Ακόμα και στην τοπική γλώσσα των Afar, το όνομα του ηφαιστείου σημαίνει... “αποσύνθεση”!

Το Dallol βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ερυθραίας σε μια περιοχή που ήταν κλειστή για τους ξένους μέχρι το 2001. Ακόμη και σήμερα, οι λίγοι που το επισκέπτονται, συνοδεύονται από ένοπλο φρουρό μια και υπάρχουν εντάσεις στα σύνορα.