choice

Το βαθύτερο σημείο της Γης είναι γεμάτο...θορύβους!

Ακούγοντας για το βαθύτερο σημείο του πλανήτη, την περίφημη Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα περίμενε κανείς να είναι ένα μέρος όπου κυριαρχεί η απόλυτη ησυχία.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα όμως αποκαλύπτει πως και το πιο βαθύ σημείο των θαλασσών βρίθει από θορύβους!

Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Oregon, βύθισαν επί τρεις εβδομάδες σε βάθος έως 10.972 μέτρων ένα υδρόφωνο εξωτερικά ενισχυμένο με τιτάνιο για να αντέξει την τρομερή πίεση, που είναι πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της θάλασσας.

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να “κρυφακούσουν” όλα όσα συμβαίνουν εκεί όπου ελάχιστοι άνθρωποι τόλμησαν να καταδυθούν ρισκάροντας τη ζωή τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Robert Dziak ωκεανογράφος της ΝΟΑΑ και επικεφαλής της έρευνας: “Θα περίμενε κανείς πως το βαθύτερο σημείο του ωκεανού θα ήταν ένα από τα πιο ήσυχα μέρη στη Γη. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένας σχεδόν συνεχής θόρυβος από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές”.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στο υπόβαθρο ένα βουητό το οποίο προκαλείται από από κοντινούς και μακρινούς υποθαλάσσιους σεισμούς, ενώ παράλληλα ακούγονται οι διακριτοί ήχοι των φαλαινών. Και δεν είναι μόνο αυτό! Ακούγονται επίσης οι τυφώνες που περνούν από την επιφάνεια της θάλασσας, τα μεγάλα κύματα όπως και οι προπέλες των πλοίων και των υποβρυχίων, αλλά και ήχοι από διάφορα υποθαλάσσια κατασκευαστικά έργα σε μεγάλη απόσταση.

Η έρευνα πρόκειται να επαναληφθεί το 2017 και τότε το υδρόφωνο θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο βυθό, ενώ θα συνοδεύεται από μια κάμερα βαθέος ωκεανού. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης προστασίας και ερευνών των ωκεανών Ocean Conservation Research, οι ωκεανοί του πλανήτη μας είναι σήμερα σχεδόν δέκα φορές πιο θορυβώδεις από ότι ήταν πριν από 50 χρόνια.