choice

Otjikoto Lake: Η λίμνη των θρύλων

Θεωρείται μία από τις ωραιότερες φυσικές πισίνες στον κόσμο και βρίσκεται κοντά στην πόλη Tsumed της Namibia.

Κάποτε ήταν ένα καλά κρυμμένο υπόγειο σπήλαιο μέχρι τη στιγμή που η οροφή του κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί αυτό το φυσικό θαύμα!

Πρόκειται για τη λίμνη Otjikoto, η ανακάλυψη της οποίας οφείλεται στον Βρετανό Sir Francis Galton και στον Σουηδό Charles John Andersson,που την ανακάλυψαν το 1851 όταν πραγματοποιούσαν εξερευνήσεις στην περιοχή.

Μάλιστα ήταν και οι πρώτοι που δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό και βούτηξαν στα νερά της αψηφώντας ενδεχόμενους κινδύνους.

Το όνομα της λίμνης προέρχεται από τη γλώσσα Otjiherero των Bantu και σημαίνει “βαθιά τρύπα”, ενώ της έχει δοθεί και το παρατσούκλι "Gaisis" που σημαίνει “πολύ άσχημο”, εξαιτίας του φόβου που αισθάνθηκαν οι ντόπιοι όταν αντίκρισαν τα βαθιά νερά της.

Με διάμετρο που αγγίζει τα 102 μέτρα και βάθος που σε ορισμένα σημεία εκτιμάται πως φτάνει τα 142 μέτρα, η Otjikoto Lake θεωρείται η πιο βαθιά φυσική πισίνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Με σμαραγδένια νερά, η λίμνη αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και αγαπημένο σημείο συνάντησης πολλών δυτών.

Ένας από τους λόγους που την προτιμούν για καταδύσεις, είναι ένας θρύλος που λέει πως κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί έριξαν στη λίμνη πάνω από 6 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Υπάρχει όμως και μία άλλη ιστορία που μιλά για το φάντασμα ενός Γερμανού στρατιώτη ο οποίος πνίγηκε στη λίμνη και από τότε τη στοιχειώνει παρασύροντας στον βυθό όποιον τολμήσει να κολυμπήσει στα νερά της.

Η αλήθεια είναι πως στον βυθό της Otjikoto Lake υπάρχουν διάφορα “κατάλοιπα” των Γερμανικών στρατευμάτων, όπως όπλα και βαγόνια πυρομαχικών. Η κατάδυση στο βυθό της θεωρείται επικίνδυνη, απαιτεί ειδικές δεξιότητες και δεν συνιστάται για αρχάριους.